Οικονομία

Στρατούλης για ΕΚΑΣ: Στον καιάδα χιλιάδες ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων

Στρατούλης για ΕΚΑΣ: Στον καιάδα χιλιάδες ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων
Το νέο τσεκούρι για το ΕΚΑΣ θα επηρεάσει αρνητικά χιλιάδες ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων. Όπως επισημαίνει με δήλωσή του ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΕΚΑΣ «θα κοπεί άμεσα σε δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων, που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 459,16 ευρώ, λόγω της μείωσης του ορίου στο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, από 15.380,90 ευρώ σε 11.019 ευρώ, ως κριτηρίου για τη χορήγησή του».

Ο κ. Στρατούλης χαρακτηρίζει το μέτρο αυτό «απάνθρωπο, που οδηγεί στον κοινωνικό καιάδα χιλιάδες ζευγάρια πολύ φτωχών συνταξιούχων και αυξάνει την απόγνωση στις οικογένειες με ανέργους, που συντηρούνταν από τη σύνταξη των γονιών τους».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό (ν. 4387/2016), το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά έως το 2019. Άμεσα από φέτος περικόπτεται στους πρώτους 70.000 από τους 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, στους οποίους έως σήμερα χορηγείται με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, που γίνονται πλέον ακόμη αυστηρότερα.