Διεθνή

Σολτς - Ερντογάν: Κάμφθηκε η γερμανική «αντίσταση» για την προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία

Σολτς - Ερντογάν: Κάμφθηκε η γερμανική «αντίσταση» για την προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος επαίνεσε το Σάββατο τον «αγαπητό του φίλο» Όλαφ Σολτς για τις «προσπάθειές» του να άρει τους γερμανικούς περιορισμούς στις προμήθειες όπλων στην Τουρκία, παρά τις δημόσιες διαφωνίες τους σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Μπορεί το «τετ-α-τετ» Σολτς - Ερντογάν να μην «έβγαλε» μεγάλες ειδήσεις, ωστόσο απότι φαίνεται οι γερμανικές αντιστάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας έχουν μάλλον καφθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter και τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε ότι υπάρχει ένα σχέδιο σε πρώιμο στάδιο το οποίο συντονίζει η Βρετανία.

Συνέχισε δε υποστηρίζοντας ότι «είναι κάτι το οποίο συνεχίζουμε να εξελίσσουμε, το οποίο προχωράει από εκεί (σ.σ. Βρετανία)».

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τις προσπάθεις του «αγαπητού» του «φίλου» Σολτς και τόνισε πως «στις προμήθειες των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τη Γερμανία, τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter - Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία - έχουν δώσει «το πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, ενώ η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πως ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter.

Συνολικά ωστόσο προσδοκά την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon για να αντισταθμίσει τις καθυστερήσεις στην παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-16.

Απόλυτη διαφωνία για τη Μέση Ανατολή, ελπίδα για τα ελληνοτουρκικά

Η όποια κοινή γραμμή πλεύσης για τα εξοπλιστικά συνοδεύει την απόλυτη διαφωνία των δύο ηγετών για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Σολτς απέρριψε το Σάββατο τους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι «γενοκτονία» και υποστήριξε πως «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αν και «πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Οι δυνατότητες κατάπαυσης του πυρός πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν με την απελευθέρωση των ομήρων [που βρίσκονται στα χέρια] της Χαμάς», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει δημοσίως τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς πως το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

«Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, χωρίς διάκριση μεταξύ παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων», υποστήριξε ο Ερντογάν απαντώντας στον Σολτς.

Διαφορετικές προσεγγίσεις εκφράστηκαν και για το μεταναστευτικό, ενώ για τα ελληνοτουρκικά ο Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρούμενος που οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις».