Οικονομία

Πολλά τα «θολά» σημεία του Ασφαλιστικού - Πιθανή και η αντισυνταγματικότητα

Πολλά τα «θολά» σημεία του νέου Ασφαλιστικού Πολλά τα «θολά» σημεία του νέου Ασφαλιστικού
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Πολλά και σημαντικά είναι τα «θολά» σημεία του νέου Ασφαλιστικού, που πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστούν με ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις.

Με ορατό τον κίνδυνο της αντισυνταγματικότητας, καθώς ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνουν ότι αρκετές από τις αλλαγές που θα προκύψουν μέσω των αποφάσεων αυτών, θα έπρεπε να εμπεριέχονται ως ξεχωριστές διατάξεις στο νόμο (ν. 4387/2016), είναι απαραίτητη η έκδοσή τους, για να εφαρμοστούν στην πράξη οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν. Επίσης, για να τακτοποιήσουν μια σειρά από ζητήματα που ανέκυψαν και δεν διευκρινίστηκαν από τις νομοθετικές διατάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει έως την 1η Ιουνίου να προκύψει η απόφαση που θα ορίζει το ύψος της περικοπής που θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο και μετά, για άθροισμα συντάξιμων αποδοχών από 1.300 ευρώ και άνω. Θεωρείται κρίσιμης σημασίας η συγκεκριμένη απόφαση, αφού θα αναδείξει, το πλαίσιο των περικοπών με ακρίβεια, αλλά και το ύψος τους, ανά ταμείο και φορέα ασφάλισης, για τους ασφαλισμένους του νεοσύστατου ΕΤΕΑΕΠ.

Επίσης, στα προβληματικά σημεία του νέου νόμου συγκαταλέγονται η διευκρίνιση για το τι πρέπει να γίνει για τους δημόσιους υπαλλήλους που με βάση το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/2010), είχαν επιλέξει το ΙΚΑ, ως Φορέα Κύριας Ασφάλισης. Για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, δεν υπάρχει μείωση στην Εθνική σύνταξη, ενώ δεν γίνεται αναφορά για το πέναλτι ύψους 10%, που έχει ψηφιστεί ήδη από το 2015 (ν.4336/2015). Για τις συντάξεις χηρείας πρέπει να αποσαφηνιστεί τι πρόκειται να συμβεί για περιπτώσεις εγκύων που μένουν χήρες.

Στο σκέλος των εισφορών πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς θα καταστεί εφικτό από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους και μετά, να μπορούν οι εργοδότες να καταβάλλουν μέσω τραπέζης, ταυτόχρονα, τις εισφορές, το φόρο και τις αποδοχές των εργαζομένων. Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μένει να διευκρινιστεί πώς θα γίνονται οι παρακρατήσεις στις εισφορές από την 1.1.2017 και μετά, χωρίς να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις το οικονομικό έτος 2016.