Οικονομία

Μπλόκο του υπ. Υγεία σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε περιοχές με πολλά κουνούπια

Μπλόκο του υπ. Υγεία σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε περιοχές με πολλά κουνούπια Μπλόκο του υπ. Υγεία σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε περιοχές με πολλά κουνούπια
Να μην δημιουργούνται κέντρα φιλοξενίας πλησίων σε περιοχές με πολλά κουνούπια, όπως ποτάμια, λίμνες και βάλτους καλεί το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο του, προς αποφυγή κρουσμάτων ελονοσίας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο πρόληψης μετάδοσης ασθενειών από τους διαβιβαστές, κρίνουμε σκόπιμο να αποφεύγεται η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας/υποδοχής μεταναστών-προσφύγων σε περιοχές που γειτνιάζουν με μεγάλες εστίες – φυσικά ενδιαιτήματα Ανωφελών κουνουπιών (π.χ. ορυζώνες, που συνιστούν ιδιαιτέρως παραγωγικές εστίες Ανωφελών κουνουπιών, υδροβιοτόπους, εκβολές ποταμών κλπ), σε άλλες περιοχές με καταγραφή υψηλών πληθυσμών Ανωφελών κουνουπιών και φυσικά σε περιοχές όπου είχε καταγραφεί εγχώρια μετάδοση ελονοσίας τα τελευταία έτη, σε ακτίνα τουλάχιστον 6 χιλιομέτρων από τις εστίες κουνουπιών και από τους οικισμούς με πρόσφατη καταγραφή εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αλλαγή της χωροθέτησης των κέντρων, θα πρέπει τουλάχιστον να εξασφαλίζεται ότι, σε αυτά τα κέντρα που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου (όπως περιγράφονται παραπάνω) ο φιλοξενούμενος πληθυσμός μεταναστών-προσφύγων δεν προέρχεται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.

Ως εκ τούτου, το ΚΕΕΛΠΝΟ από κοινού με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της οικείας Περιφερειακής Ενότητας καθίστανται ως υπεύθυνοι φορείς για τη γνωμοδότηση σχετικά με το αν πληρούνται ή όχι τα προαναφερόμενα κριτήρια χωροθέτησης των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.