Διεθνή

Η Μόσχα απαντά στην πυρηνική νατοϊκή άσκηση με έλεγχο ετοιμότητας των πυραύλων Yars

Η Μόσχα απαντά στην πυρηνική νατοϊκή άσκηση με έλεγχο ετοιμότητας των πυραύλων Yars
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διεμήνυσε πως ελέγχει τη μαχητική ετοιμότητα μονάδας εξοπλισμένης με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars σε περιοχή βορειοδυτικά της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει φέτος σειρά πυρηνικών ασκήσεων, σε μια προσπάθεια - όπως σημειώνουν οι αναλυτές - να αποτρέψει τη Δύση από το να εμπλακεί βαθύτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τελευταία άσκηση λαμβάνει χώρα την ίδια εβδομάδα που το ΝΑΤΟ πραγματοποεί τα ετήσια πυρηνικά γυμνάσιά του και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίαζει το «σχέδιο νίκης» του.

Όπως έγινε γνωστό, μια μονάδα στην περιφέρεια Τβερ θα πραγματοποιήσει άσκηση μεταφοράς καμουφλαρισμένων πυραύλων Yars σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων και προστασίας τους από αεροπορική επίθεση και από εχθρικές ομάδες δολιοφθοράς.

Οι Yars - οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν σε σιλό ή να προσαρμοσθούν σε κινητούς εκτοξευτήρες - έχουν βεληνεκές μέχρι 11.000 χιλιόμετρα και μπορούν να φέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η Μόσχα προχώρησε σε επέκταση του καταλόγου των σεναρίων που θα μπορούσαν να την κάνουν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ουσιαστικά μειώνοντας το όριο για τη χρήση τους. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα για πυρηνικό εκβιασμό.