Οικονομία

Ετοιμάζουν λογιστικό κόλπο για το ΕΚΑΣ

Ετοιμάζουν λογιστικό κόλπο για το ΕΚΑΣ Ετοιμάζουν λογιστικό κόλπο για το ΕΚΑΣ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Με λογιστικό κόλπο θα επιδιώξει το υπουργείο Εργασίας να αποφύγει να ζητήσει από τους 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που χάνουν το ΕΚΑΣ, να επιστρέψουν ποσά που εισέπραξαν το α' εξάμηνο του έτους.

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που είναι η «τρύπα» που δημιουργείται, θα θεωρηθεί «έκτακτο επίδομα» που θα καταβληθεί από το νεοσύστατο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και έτσι δεν θα τους ζητηθούν να γυρίσουν λεφτά πίσω, που θα θεωρούνται αναδρομικά, ελέω κατάργησης του ΕΚΑΣ. Παραμένει όμως το πρόβλημα να πειστούν οι δανειστές για το κονδύλι που θα αξιοποιηθεί ώστε «λογιστικά» να κλείσει η «τρύπα». Υπενθυμίζεται ότι η δαπάνη για το ΕΚΑΣ πρέπει φέτος να μειωθεί κατά 223 εκατ. ευρώ, βάσει προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί για όλους τους δικαιούχους έως τα τέλη του 2019. Ειδικά για φέτος, το συγκεκριμένο επίδομα θα το χάσουν ή θα αναγκαστούν να λάβουν μικρότερο, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 664 ευρώ και άνω. Η περικοπή του ΕΚΑΣ αναμένεται να ξεκινήσει από την καταβολή των συντάξεων Ιουλίου, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στα τέλη Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι δανειστές εξέφρασαν ανοιχτά, στο τελευταίο Eurogroup, τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι θα δημιουργήσει Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο με κονδύλια από τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα καλύπτει περιπτώσεις όπως είναι αυτή της αναδρομικής επιστροφής ΕΚΑΣ, αλλά και της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά. Οι δανειστές όμως επισημαίνουν ότι η συμφωνία που έχει γίνει με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα καταλήγουν για να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος της χώρας και μόνο...