Οικονομία

Παραμένει το «αγκάθι» του ΕΚΑΣ

Παραμένει το «αγκάθι» του ΕΚΑΣ Παραμένει το «αγκάθι» του ΕΚΑΣ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Παραμένει η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, αναφορικά με τον αν θα επιστραφούν ή όχι, τα ποσά από το ΕΚΑΣ που χορηγήθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους, κατά το α' εξάμηνο του έτους, λόγω της περικοπής του επιδόματος από τις συντάξεις Ιουλίου και μετά.

Στην χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, το ζήτημα των επιστροφών του ΕΚΑΣ, που ανέρχεται στα 100 εκατ ευρώ, υπήρξε ξεκάθαρη διαφωνία. Η πλευρά των θεσμών επέμεινε ότι πρέπει τα ποσά αυτά να επιστραφούν από τους ίδιους τους δικαιούχους – χαμηλοσυνταξιούχους, ακόμα και με μηνιαίες δόσεις.

Η ελληνική πλευρά όμως υποστήριξε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού, για κάλυψη του ΕΚΑΣ μέσα από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που πρόκειται να συσταθεί, με στόχο να αξιοποιήσει τα κονδύλια που θα προκύπτουν στο εξής από το πρωτογενές πλεόνασμα, κυρίως. Το ζήτημα αυτό βέβαια, αποτελεί κομβικό σημείο για να χορηγηθεί η δόση δανείου προς την Ελλάδα, ακόμα και το β' 15νθήμερο του Ιουνίου, ύψους 7,5 δισ ευρώ.

Παράλληλα, διαφωνία καταγράφηκε και στα ζητήματα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό για όσους εργάζονται σε μικρές επιχειρήσεις, σε περιοχές της χώρας με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και έχουν κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Η ελληνική πλευρά επιμένει να μην θέλει οι περίπου 41.000 τέτοιοι ασφαλισμένοι να μεταφερθούν από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, καθώς έτσι θα αυξηθούν οι εισφορές τους στο 20%, από 10% που καταβάλλουν φέτος.

Επίσης, διαφωνία υπήρξε και στο σκέλος των εκπτώσεων για τους νέους επιστήμονες – ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, συμβολαιογράφους), καθώς οι θεσμοί θέλουν το όριο των 13.000 ευρώ που έχει τεθεί για έκπτωση 50%, να υποχωρήσει στις 10.000 ευρώ.