Οικονομία

Praksis: Εκστρατεία για την καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο

Praksis: Εκστρατεία για την καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο Praksis: Εκστρατεία για την καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Εκστρατεία για την καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει ξεκινήσει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis. Με στόχο την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας και των θεσμοθετημένων οργάνων της, αλλά και την γνωστοποίηση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος σε ευρείες κοινωνικές μάζες, η Οργάνωση έχει δημοσιεύσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο της εκστρατείας Praksisaccess.

Οι ελλείψεις σε βασικά σκευάσματα που έχουν εντοπιστεί είναι πολλές, την ώρα που για συγκεκριμένες παθήσεις (πχ Ηπατίτιδα C), το κόστος της θεραπείας είναι πάρα πολύ υψηλό (50.000 ευρώ).

Ήδη η συγκεκριμένη εκστρατεία έχει βρει απήχηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, την ΕΚΠΟΙΖΩ και τους Γιατρούς του Κόσμου, που έχουν εκφράσει την στήριξή τους. Παράλληλα, έχει υπάρξει κοινή διακήρυξη με σειρά ευρωπαϊκών οργανώσεων, που ασχολούνται ενεργά με την πρόσβαση στο φάρμακο.

Έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες «γκρίζες ζώνες» στο ζήτημα του φαρμάκου και επιδιώκεται να έρθουν στο προσκήνιο, μέσω της συγκεκριμένης εκστρατείας. Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, έχουν εντοπιστεί δυσλειτουργίες στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.  Μάλιστα, για τα προβληματικά σημεία της λειτουργίας, έχει ενημερωθεί και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Η Οργάνωση έχει εντοπίσει ότι δεν υπάρχουν γενικοί δείκτες καθορισμού των τιμών των φαρμάκων. Επίσης, προϋπόθεση λειτουργίας της Επιτροπής είναι η μυστικότητα, γεγονός που εκτιμάται ότι οδηγεί σε διολίσθηση των όρων διαφάνειας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη επιτροπή δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Κοινωνία των Πολιτών και από την Επιτροπή Ασθενών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το ζήτημα του φαρμάκου αναδείχτηκε και από την Ολλανδία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, κατά το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνέχεια στις πρωτοβουλίες της ολλανδικής προεδρίας, έδωσε η Κοινωνία των Πολιτών καθώς με κοινή δήλωση, καλεί τα κράτη μέλη να υπερασπιστούν την ανάγκη για μια κριτική εξέταση του συστήματος πνευματικής ιδιοκτησίας και των κινήτρων για την πνευματική καινοτομία.

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που υπέγραψαν (ανάμεσά τους από την Ελλάδα η Praksis και η ΕΚΠΟΙΖΩ) στις 2 Ιουνίου την κοινή δήλωση, καλούν τα κράτη – μέλη να «αντισταθούν στις πιέσεις από τη φαρμακευτική βιομηχανία να εξαλείψουν κρίσιμα στοιχεία του προτεινόμενου κειμένου συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και στην πρόσβαση των ασθενών σε προσιτά φάρμακα».

Η έγκριση από το Συμβούλιο αυτών των συμπερασμάτων έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου 2016. Η ολλανδική προεδρία πρότεινε μια αξιολόγηση των μηχανισμών της ΕΕ για την ενθάρρυνση της καινοτομίας για τα φάρμακα. Διαφαίνεται τώρα ότι συγκεκριμένες συστάσεις που εξετάζουν την καταλληλότητα και τις επιπτώσεις της υπερβολικής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορεί να αφαιρεθούν...