Οικονομία

Μητρόπουλος: Υπάρχουν νόμοι «παράθυρο» για μείωση του κατώτατου μισθού

Μητρόπουλος: Υπάρχουν νόμοι «παράθυρο» για μείωση του κατώτατου μισθού Μητρόπουλος: Υπάρχουν νόμοι «παράθυρο» για μείωση του κατώτατου μισθού
Τον κίνδυνο να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο κατώτατος μισθός, ακόμα και από τα σημερινά επίπεδα των 586 ευρώ μικτά, επισημαίνει ο εργατολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Μητρόπουλος.

Με παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), τονίζει ότι σύμφωνα με παλαιότερους «μνημονιακούς» νόμους, μπορεί να αποφασιστεί περαιτέρω μείωση, που θα οδηγήσει σε «βουλγαροποίηση» του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Ο κ. Μητρόπουλος επικαλείται διατάξεις, που αφήνουν «παράθυρο» για επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού, σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα υπάρχει ζήτημα, με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το μεγάλο «αγκάθι» πάντως, όπως έχει διατυπωθεί στις συζητήσεις για τα εργασιακά, είναι τα επιδόματα και οι τριετίες, που προστίθενται στις κατώτατες αποδοχές. Η πλευρά των θεσμών πιέζει για την κατάργησή τους, έτσι ώστε να υπάρχει μια βάση, ως κατώτατος μισθός, η οποία θα είναι αμετάβλητη για όλους τους εργαζόμενους, που δεν θα υπόκεινται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία τους, ή από την οικογενειακή τους κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, βάσει νόμου, έως το τέλος του έτους, το υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του με τους κοινωνικούς εταίρους και με βάση επίσημα στοιχεία, να καθορίσει το ύψος του κατώτατου μισθού, που θα ισχύει από την 1.1.2017 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός υπέστη περικοπή έως 35% το 2012 και από 751 ευρώ που ήταν υποχώρησε στα 586,8 ευρώ μικτές αποδοχές και ειδικά για νέους έως 25 ετών, στα 510,95 ευρώ. Η μείωση του μισθού έγινε για να περιοριστεί η ανεργία στη χώρα, κάτι που δεν επιτεύχθηκε, αφού η ανεργία σήμερα έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα του 24,2% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο του 2016), από 22,1% που ήταν το 2012, κατά την αντίστοιχη περίοδο