Οικονομία

Συντάξεις: «Κόφτης» και στις κάτω από 1.300 ευρώ - Νέα κρυφή μείωση

Συντάξεις: «Κόφτης» και στις κάτω από 1.300 ευρώ - Νέα κρυφή μείωση Συντάξεις: «Κόφτης» και στις κάτω από 1.300 ευρώ - Νέα κρυφή μείωση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Κίνδυνο μαζεμένων περικοπών αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Μάλιστα, στο «μύλο» των περικοπών είναι πιθανό να προστεθούν και επικουρικές για συντάξιμες αποδοχές ακόμα και κάτω από το όριο των 1.300 ευρώ που θέτει το νέο Ασφαλιστικό. Το γεγονός ότι δημιουργείται ένα μητρώο που θα εμπεριέχει με επανυπολογισμό, όλες τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, θα μπορεί να οδηγεί, μέσω νέων αναλογιστικών μελετών, σε νέες περικοπές κάθε τριετία, όταν θα διαπιστώνεται η σχετική ανάγκη.

Στο σκέλος των αναδρομικών περικοπών, στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου και η εφαρμογή τους θα αρχίσει από τις πληρωμές των συντάξεων Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου για όσους τομείς του ΕΤΕΑ δεν έχουν μηχανογραφημένα στοιχεία. Όμως στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), γνωρίζουν ότι ακόμα και αυτή η δέσμευση είναι δύσκολο να τηρηθεί. Με δεδομένο ότι στην ίδια απόφαση τονίζεται πως η επιστροφή αναδρομικών θα γίνει σε ισόποσες δόσεις έως τον Δεκέμβριο 2016, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι περισσότεροι των δύο, οι μήνες που θα αναζητηθούν αναδρομικά, ενώ αντίθετα θα είναι πολύ μικρό το περιθώριο επιστροφής των ποσών που θα παρακρατηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, στην υπουργική απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχει όρος ότι επανυπολογίζονται όλες οι συντάξεις, είτε είναι άνω, είτε υπολείπονται του ορίου των 1.300 ευρώ. Για ποσά υψηλότερα των 1.300 ευρώ ισχύουν οι περικοπές που θα πραγματοποιηθούν και οι οποίες αναμένεται να φτάσουν έως και το 40% και να επηρεάσουν κυρίως συνταξιούχους, πρώην τραπεζοϋπαλλήλους και πρώην υπαλλήλους ΔΕΚΟ. Επίσης, στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη οι περικοπές που έγιναν το 2010 και το 2011, όχι όμως και εκείνες του 2012, καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Έτσι, είναι πιθανό οι μειώσεις να αφορούν μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων, από τις 260.000 που είχε διαρρεύσει το υπουργείο Εργασίας.