Οικονομία

Έως τον Δεκέμβριο κάθε έτους θα αλλάζουν τα κριτήρια του ΕΚΑΣ

Έως τον Δεκέμβριο κάθε έτους θα αλλάζουν τα κριτήρια του ΕΚΑΣ Έως τον Δεκέμβριο κάθε έτους θα αλλάζουν τα κριτήρια του ΕΚΑΣ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Έως το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους, θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αφορούν τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, καθώς και τα ποσά του επιδόματος που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι, από την 1η Ιανουαρίου κάθε χρονιάς.

Η συγκεκριμένη αναπροσαρμογή θα πρέπει να γίνεται ετησίως έως το 2020, που η παροχή καταργείται για περίπου 370.000 δικαιούχους. Σε πρόσθετη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, τονίζεται ότι ειδικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 «ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα χορηγούμενα ποσά που ίσχυσαν για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτους 2015». Αυτό σημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες καταβολές ΕΚΑΣ, που δεν συμπεριλαμβάνουν τις μειώσεις, που αποφασίστηκε να ισχύσουν από τις συντάξεις Ιουνίου και μετά, διατηρείται το εισοδηματικό κριτήριο που αφορά το ύψος της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης ,το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η συνδρομή του ή μη εξετάζεται επί των συντάξεων μηνός Απριλίου 2016.