Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Αποκαλυπτήρια χωρίς εκπλήξεις στα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Αποκαλυπτήρια χωρίς εκπλήξεις στα κριτήρια Φωτογραφία: Eurokinissi
Μέσα στον Οκτώβριο θα λάβουν τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος τις αποφάσεις σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ενίσχυσης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους για το επίδομα θέρμανσης θα αφορά όλα τα είδη καυσίμων και αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στα κριτήρια χορήγησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το επίδομα θα διατεθεί σε φυσικά πρόσωπα που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, με δικαιούχους όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 16.000 ευρώ για άγαμους και τις 24.000 ευρώ για έγγαμους, με αύξηση ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για άγαμους και τις 300.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες.

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ενώ σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες το ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση αγορών διπλάσιας αξίας από το δικαιούμενο ποσό μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

Η χειμερινή περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει με χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι, τόσο για το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,10 ευρώ ανά λίτρο, μειωμένη κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή έναρξης της προηγούμενης χρονιάς (15 Οκτωβρίου), η οποία ήταν 1,35 ευρώ ανά λίτρο. Σε ευρώ ανά κιλοβατώρα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται στα 0,1107 ευρώ (26 Σεπτεμβρίου), έναντι 0,1347 ευρώ που ίσχυε στις 15 Οκτωβρίου πέρυσι.

Αντίστοιχα, η τιμή του φυσικού αερίου στην αρχή της φετινής χειμερινής σεζόν διαμορφώνεται στα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, χαμηλότερη κατά 13% σε σχέση με την περσινή τιμή των 0,08 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το φυσικό αέριο διατηρεί τη θέση του ως το πιο οικονομικό καύσιμο θέρμανσης για φέτος.

Αντίθετα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών και ρυθμιστικών χρεώσεων, αυξήθηκε κατά 4% τον Σεπτέμβριο και διαμορφώνεται στα 0,265 ευρώ ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με την περσινή τιμή του 0,255 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τον ίδιο μήνα.