Οικονομία

Σε «τεντωμένο σκοινί» ο κλάδος της κρουαζιέρας

Σε «τεντωμένο σκοινί» ο κλάδος της κρουαζιέρας Σε «τεντωμένο σκοινί» ο κλάδος της κρουαζιέρας
«Μήνυμα» από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις που διαρκούν πλέον 18 ημέρες.

Τόσο η ΟΜΥΛΕ όσο και οι Ενώσεις λιμενεργατών ζητούν την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων στο νέο διαμορφούμενο περιβάλλον. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, όπου αναφέρεται ότι «θα καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια για νομική θωράκιση των γενικών και ειδικών ρυθμίσεων (ΓΚΠ, ΣΣΕ κ.λπ.)», ανοίγει μια μικρή χαραμάδα για προοπτική προσέγγισης.

Στη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου όμως, βάσει της οποίας θα λειτουργήσει η νέα διοίκηση της Cosco, και στο άρθρο 5.11 αναφέρεται πολύ γενικά ότι ο ΟΛΠ ανά πάσα στιγμή θα διατηρεί ένα ασφαλές αποδοτικό και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας χωρίς διακρίσεις.

Τέλος, στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι ο ΟΛΠ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τη διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η ΟΜΥΛΕ θεωρεί ότι το κείμενο είναι πολύ γενικό και ζητά εξασφαλίσεις.
Από την πλευρά της Cosco, που είναι ο νέος μεγαλομέτοχος του ΟΛΠ, η θέση που έχει εκφράσει παραμένει σταθερή. Ότι δηλαδή στόχος είναι είτε να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα είτε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας μαζί με ανάλογη αύξηση του όγκου εργασίας και απόδοσης.

Το προηγύμενο Σάββατο, μετά την ανακοίνωση Δρίτσα, άφησαν τη τελευταία στιγμή να εισέλθουν δύο φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν οι αποσκευές 3.000 επιβατών και οι απαραίτητες προμήθειες για το «Royal Princess». Την επόμενη Δευτέρα όμως θέση στην άκρη του λιμανιού θα πάρει το «Carnival Vista» με 5.000 επιβάτες.

Σημειώνεται δε ότι η Carnival, η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από τη χώρα μας, επανήλθε φέτος με το Vista να κάνει έξι επιβιβάσεις στην Ελλάδα.