Πολιτική

Σημαντικότατη, αλλά όχι ανατρεπτική τελικά η συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ

Σημαντικότατη, αλλά όχι ανατρεπτική τελικά η συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ
Λίγο πάνω από τις 300.000 η συμμετοχή- 10-12% η αύξηση των μελών και φίλων που ψήφισαν αντί 30% που υπολογιζόταν έως το απόγευμα.

Η συμμετοχή στην εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, τελικά, δεν θα είναι ανατρεπτική, όπως φαινόταν το πρωί όταν καταγραφόταν 30% αύξηση, με μια εντυπωσιακή προσέλευση στις κάλπες.

Φαίνεται ότι ο ρυθμός έπεσε και η αύξηση θα κινηθεί μεταξύ 10-12% με τον αριθμό των ψηφοφόρων να κινείται γύρω στις 300.000 και τις κάλπες να κλείνουν τελικά στις 20:00 μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2,5% θα είναι η αύξηση στην Αττική, όπου ψηφίζουν το 30% των ψηφοφόρων, ενώ στην Κρήτη οι ψηφοφόροι αναμένεται να είναι λιγότεροι από τους 30.400 του 2021.

pinakas_ekloges_pasok_19a08.jpg

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία σχετικά με τους νέους ψηφοφόρους που γράφτηκαν είτε ως φίλοι είτε ως μέλη. Ακούγεται ο αριθμός 70.000 που από πολλές πλευρές αμφισβητείται, κυρίως γιατί το μητρώο των φίλων που συμμετείχαν στις εκλογές του 2021 έχει καταστραφεί ενώ και στο μητρώο των μελών υπάρχουν μαρτυρίες ότι κάποια ονόματα δεν βρέθηκαν. Οσοι, πάντως, και να είναι οι νέοι ψηφοφόροι, το βέβαιο είναι ότι ένας ανάλογος αριθμός από τους παλιούς ψηφοφόρους αυτή τη φορά δεν συμμετείχε.

Συνεργάτες υποψηφίων ανεπισήμως καταγγέλλουν ότι είδαν σε εκλογικά τμήματα μέλη τοπικών οργανώσεων άλλων κομμάτων και κάποιοι μιλούν για οργανωμένη και μαζική προσέλευση. Δυνατότητα διασταύρωσης έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει παρά μόνο δειγματοληπτικά και γι αυτό μπορεί κάθε πλευρά να διατυπώνει τέτοιους ισχυρισμούς χωρίς δυνατότητα επαλήθευσης.

Στα επιτελεία των υποψήφιων για την ηγεσία υπάρχει η συνήθης αισιοδοξία αλλά ανάλογα με το πολιτικό στίγμα καθενός/καθεμίας διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι πήγαν πολλοί Νεοδημοκράτες ή ΣΥΡΙΖαίοι αντίστοιχα.

Αγωνία υπάρχει και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων για το ενδεχόμενο να τρωθεί η αξιοπιστία τους αν δεν επιβεβαιωθούν στην κάλπη οι βασικές προβλέψεις τους.

Δείτε ΕΔΩ LIVE τα αποτελέσματα των εκλογών του ΠΑΣΟΚ.