Οικονομία

ΤτΕ: Αυξάνεται το κόστος εργασίας στην Ελλάδα

ΤτΕ: Αυξάνεται το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ΤτΕ: Αυξάνεται το κόστος εργασίας στην Ελλάδα
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Αύξηση κατά μιση ποσοστιαία μονάδα, κατέγραψε το κόστος εργασίας της Ελλάδας, ανά μονάδα προϊόντος, κατά το 2015.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, θα υπάρξει αύξηση κατά 1,2 μονάδες και κατά το τρέχον έτος. Στην ετήσια έκθεση της νομισματικής πολιτικής, η ΤτΕ επισημαίνει ότι το 2015 καταγράφηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στη χώρα, γεγονός που αντιστάθμισε τη μείωση κατά 1,7% των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό. Τα στοιχεία αυτά, επεξηγούν την μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Σε επίπεδο συμβάσεων εργασίας, οι περισσότερες που υπογράφηκαν το 2015 προέβλεπαν σταθερότητα στις αποδοχές, ενώ λίγες ήταν εκείνες που οδήγησαν σε μείωση και ακόμα λιγότερες όσες προκάλεσαν αύξηση αποδοχών. Ίδια κατάσταση και κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016, αφού διαπιστώθηκε ότι υπογράφηκαν 161 επιχειρησιακές συμβάσεις και μόνο 6 κλαδικές, που στην πλειονότητά τους, διατηρούν αμετάβλητες τις αποδοχές.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι το διάστημα 2008 – 2014 η κλαδική αναδιάρθρωση της απασχόλησης, επέδρασε θετικά στη συνολική παραγωγικότητα της εργασίας. Επισημαίνεται ότι η αύξηση της κλαδικής παραγωγικότητας σε σχέση με τη συνολική, οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης. Το διάστημα 2010 – 2014, θετική συμβολή είχαν οι εξής κλάδοι: ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενημέρωση – επικοινωνία, επαγγελματικές υπηρεσίες, τέχνες και λοιπές υπηρεσίες, αγροτικός τομέας, δημόσια διοίκηση – εκπαίδευση – υγεία, μεταφορές, αποθήκευση, χρηματοπιστωτικός τομέας και ενέργεια. Αντίθετα, ιδιαίτερα αρνητική ήταν η συμβολή των κατασκευών, και του χονδρικού – λιανικού εμπορίου και έπονται η μεταποίηση και τα ορυχεία – λατομεία.

Η ΤτΕ εκτιμάει ότι η συνολική παραγωγικότητα της εργασίας μπορεί να βελτιωθεί και άλλο, εάν προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην απελευθέρωση των αγορών και διευκολύνουν τη μετακίνηση των συντελεστών παραγωγής προς τις πιο αποδοτικές τους χρήσεις. Βέβαια, για να καταστεί δυνατό να προχωρήσει η απελευθέρωση στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών, να αξιοποιηθεί από την πλευρά των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, πρέπει να υπάρξει χρηματοδοτική υποστήριξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η ΤτΕ εκτιμά ότι η υιοθέτηση ενός θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, θα δημιουργήσουν κίνητρα για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και θα ενισχύσουν τη συνολική παραγωγικότητα της εργασίας.