Οικονομία

Σχέδιο για περισσότερες δόσεις ΕΝΦΙΑ

Σχέδιο για περισσότερες δόσεις ΕΝΦΙΑ Σχέδιο για περισσότερες δόσεις ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε περισσότερες δόσεις ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην κινδυνεύσει η είσπραξη εσόδων και έχει ήδη καταθέσει πρόταση στους θεσμούς.

Το σχέδιο προβλέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος καταβολής των δόσεων, από Δεκέμβριο που θα έληγε κανονικά, έως τον Φεβρουάριο του 2017. Και ο λόγος είναι ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί ταυτόχρονα και ο φόρος εισοδήματος, με κίνδυνο τα νοικοκυριά να κηρύξουν «στάση πληρωμών», αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν.

Η ελληνική πρόταση στηρίζεται στην διαπίστωση ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται πως προλαβαίνει να ξεκινήσει να καταβάλλεται τον Αύγουστο, αλλά να πηγαίνει ολοταχώς για Σεπτέμβρη.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως σημαίνει ότι ο αριθμός των δόσεων περιορίζεται αυτομάτως από 5 σε μόλις 4 δόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Αν οι δανειστές δεχθούν να παραταθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έως τον Φεβρουάριο, τότε οι μηνιαίες δόσεις «κουρεύονται» κατά περίπου 30%, προσφέροντας «ανάσα» στους φορολογούμενους.

Φέτος τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν σημαντικά μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.

Και αυτό γιατί:

- Μειώνεται το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο κατά 30%, δηλαδή από τις 300.000 ευρώ που ίσχυε σε μόλις 200.000 ευρώ.

- Προστίθενται πλέον και τα αγροτεμάχια στην αξία των ακινήτων στην οποία επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος.

- Αυξάνεται κατά 20% ο βασικός φόρος στα οικόπεδα

- Φορολογούνται με ΕΝΦΙΑ στο 100% και τα κενά μη ηλεκροδοτούμενα διαμερίσματα