Οικονομία

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ενεργειακά

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ενεργειακά Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ενεργειακά
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Πέμπτη με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει διατάξεις για τη στήριξη των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου.

Ορίζεται ότι, από 1-1-2016, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που τίθενται σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο: i) συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και εκκαθαρίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις επιμέρους διατάξεις του προτεινομένου σχεδίου νόμου, ii) εντάσσονται στο καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης στη βάση μιας Διαφορικής Τιμητικής Αποζημίωσης (Διαφορικής Προσαύξησης) για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν και απορροφάται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο.

Η Διαφορική Τιμή εκφράζεται σε χρηματική αξία ανά μονάδα μέτρησης της παραγόμενης ενέργειας και υπολογίζεται σε μηνιαία βάση σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (e/Mwh) ως η διαφορά της Ειδικής Τιμής Αγοράς της συγκεκριμένης τεχνολογίας ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ από την Τιμή Αναφοράς που διέπει τη Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Με υπουργική απόφαση, καθορίζεται η σχετική διαδικασία εκκαθάρισης, τιμολόγησης και διακανονισμού των συναλλαγών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Η Λειτουργική Ενίσχυση, για συγκεκριμένες κατηγορίες σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (αιολικούς, καινοτόμων έργων, κ.λπ.) αποδίδεται στη βάση μιας Σταθερής Τιμής.

Ορίζεται, στα είκοσι (20) έτη, η χρονική διάρκεια παροχής της Λειτουργικής Ενίσχυσης στη βάση Διαφορικής Προσαύξησης ή Σταθερής Τιμής για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, πλην των ηλιοθερμικών σταθμών που ορίζεται στα είκοσι πέντε (25) έτη.

Καθορίζεται η διαδικασία απομείωσης των εσόδων της Λειτουργικής Ενίσχυσης για τους κατόχους σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στην περίπτωση που λαμβάνουν Επενδυτική ενίσχυση υπό τη μορφή Κεφαλαιακής ενίσχυσης ή ενίσχυση άλλης ισοδύναμης μορφής.

Η προβλεπόμενη διαδικασία απομείωσης δεν εφαρμόζεται σε σταθμούς που έχουν λάβει Επενδυτική Ενίσχυση στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων.

Προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις των προαναφερόμενων κατόχων προς τον αρμόδιο Λειτουργό Αγοράς (ΛΑΓΗΕ ΑΕ).

Kαθορίζεται η τιμή του Επιτοκίου Αναγωγής που ισχύει και εφαρμόζεται στη διαδικασία απομείωσης.

Προσδιορίζονται οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, οι οποίοι δεν υπάγονται στο νέο καθεστώς στήριξης, αλλά αποζημιώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3468/2006, εφόσον έχουν τεθεί σε λειτουργία εντός των οριζομένων προθεσμιών.

Οι προαναφερόμενοι σταθμοί μεταπίπτουν στο καθεστώς Λειτουργικής Ενίσχυσης, εάν δεν τεθούν σε λειτουργία εντός των οριζομένων προθεσμιών.

Η διαδικασία μετάπτωσης των εν λόγω σταθμών καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ύψους της Λειτουργικής Ενίσχυσης που προκύπτει κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ) και της Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής (ΣΕΣΤ).

Προσδιορίζεται το πλαίσιο εφαρμογής των προτεινομένων διατάξεων για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αποζημίωση που λαμβάνουν οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που εντάσσονται στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις».
Καθορίζεται η Λειτουργική Ενίσχυση που λαμβάνουν οι κάτοχοι των προαναφερόμενων σταθμών ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ του σταθμού.

Προσδιορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ δεν λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση αλλά αποζημίωση στο πλαίσιο της συμμετοχής των σταθμών τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθορίζεται, επίσης, ο τρόπος υπολογισμού της Λειτουργικής Ενίσχυσης για τους κατόχους των εν λόγω σταθμών που έχουν συνάψει σχετική σύμβαση, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Καθορίζεται η διαδικασία για τη σύναψη νέας σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης από κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που προχωρούν σε ριζική ανανέωση του παραγωγικού εξοπλισμού των σταθμών τους. (άρθρο 3)

Καθορίζονται οι Τιμές Αναφοράς (ΤΑ), στη βάση των οποίων υπολογίζεται μηνιαίως η Λειτουργική Ενίσχυση, με τη μορφή της Διαφορικής Προσαύξησης ή της Σταθερής Τιμής αποζημίωσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, οι οποίες υπολογίζονται ανά κατηγορία και ανά τεχνολογία σταθμών.

Στις αναφερόμενες Τιμές Αναφοράς δεν υπάγονται οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι κάτοχοι των οποίων έχουν συνάψει ΣΕΔΠ ή ΣΕΣΤ, στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των ΤΑ για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με συγκεκριμένη ισχύ.

Με υπουργική απόφαση, μπορεί να τροποποιούνται οι ΤΑ, να επαναπροσδιοριστούν οι κατηγορίες των σταθμών, να προστεθούν νέες κατηγορίες σταθμών, κ.λπ.

Καθορίζεται ο τρόπος τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας από εγκαταστάσεις ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που εγκαθίστανται σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και οι οποίες συνδέονται με το Σύστημα μέσω νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης απαραίτητης για τη διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας, το κόστος της οποίας επιβαρύνονται εξολοκλήρου οι κάτοχοι των οικείων αδειών παραγωγής πλην των οριζομένων εξαιρέσεων.

Με υπουργική απόφαση, επίσης, μπορεί να υπολογιστεί επιπλέον ποσοστό αποζημίωσης στη βάση της οριζόμενης ΤΑ για αιολικές εγκαταστάσεις, εγκατεστημένες σε βραχονησίδες ή για θαλάσσιες αιολικές εγκαταστάσεις, διασυνδεδεμένες με το Σύστημα με υποθαλάσσια σύνδεση, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρο 4)

Καθορίζεται η διαδικασία συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, οι κάτοχοι των οποίων έχουν συνάψει ΣΕΔΠ.

Οι προαναφερόμενοι κάτοχοι έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης
(Φο.Σ.Ε.), οι οποίοι εγγράφονται στο Μητρώο Συμμετεχόντων που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς.

ε υπουργική απόφαση, ορίζεται Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ.) και προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις αυτού στο πλαίσιο λειτουργίας του, καθώς και οι υποχρεώσεις που επιβάλλει για την παροχή των υπηρεσιών του στους προαναφερόμενους κατόχους σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ορίζεται ότι, στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, όπου η Οριακή Τιμή Συστήματος του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού έλαβε μηδενικές τιμές για πάνω από δύο (2) διαδοχικές ώρες κατανομής, δεν λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες αυτές.

Προβλέπεται η παροχή μεταβατικά, στους κατόχους των προαναφερόμενων σταθμών που συνάπτουν σχετική σύμβαση συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προσαύξησης στις Τιμές Αναφοράς, που καλείται Προσαύξηση Ανάπτυξης Ετοιμότητας Συμμετοχής στην Αγορά.

Με υπουργική απόφαση, καθορίζονται τα κριτήρια, οι περιορισμοί για τη χορήγηση της ανωτέρω Προσαύξησης, μπορεί δε να προβλέπεται η μείωση της τιμής ή η κατάργηση της εν λόγω Προσαύξησης, να τροποποιούνται τα κριτήρια χορήγησής της κ.λπ. (άρθρο 5)

Προσδιορίζεται η μεθοδολογία για τον υπολογισμό της Ειδικής Τιμής Αγοράς (Ε.Τ.Α.), προκειμένου για σταθμούς ΑΠΕ Μη Ελεγχόμενης Παραγωγής και Ελεγχόμενης Παραγωγής, όπου μπορεί να λαμβάνονται υπόψη και Μηχανισμοί της Χονδρεμπορικής Αγοράς (ΜΧΑ).

Με υπουργική απόφαση, καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της ΕΤΑ ανά Τεχνολογία ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που διενεργείται μηνιαίως από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ, οι Μ.Χ.Α. που λαμβάνονται υπόψη, κ.λπ. (άρθρο 6)

Καθορίζεται το πλαίσιο διενέργειας ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και ειδικότερα, ορίζεται ότι:

Από 1-1-2017, τίθεται σε ισχύ το καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης στους προαναφερόμενους σταθμούς μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, η οποία προκηρύσσεται με απόφαση της Ρ.Α.Ε. όπου καθορίζονται τα κριτήρια συμμετοχής και αξιολόγησης και λοιποί περιορισμοί.

Με υπουργική απόφαση, καθορίζονται: i) οι τεχνολογίες ή/και οι κατηγορίες των σταθμών που εντάσσονται στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών και ii) η εγκατεστημένη ισχύς ανά τεχνολογία ή/και κατηγορία σταθμών που δημοπρατείται μέσω της εν λόγω διαδικασίας.

Απαιτείται η καταβολή τέλους συμμετοχής, υπέρ της ΡΑΕ, που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Ποσοστό του τέλους αυτού μπορεί να διατίθεται με απόφαση της ΡΑΕ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του άρθρου 143 του ν.4001/2011, που διαχειρίζεται η ΛΑΓΗΕ ΑΕ.

Ειδικά για το έτος 2016, ορίζεται η προθεσμία για την προκήρυξη της πιλοτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας και προσδιορίζεται στα 600 ευρώ το τέλος συμμετοχής για κάθε συμμετέχοντα.

Καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία.

Τίθενται ειδικές ρυθμίσεις για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις για τη συμμετοχή τους στην πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία. (άρθρο 7)

Καθορίζεται η διαδικασία ένταξης στο νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

Μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών και τη θέση σε πλήρη λειτουργία των ημερήσιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), όλοι οι προαναφερόμενοι σταθμοί που τίθενται σε λειτουργία από 1-1-2016 στα ΜΔΝ εντάσσονται στο καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης στη βάση μιας Σταθερής Τιμής και οι κάτοχοι τους συνάπτουν ΣΕΣΤ με τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ως Διαχειριστή των Μ.Δ.Ν.

Η Λειτουργική Ενίσχυση ταυτίζεται με την οριζόμενη ΤΑ της αντίστοιχης κατηγορίας σταθμού.

Ρυθμίζονται θέματα που προκύπτουν στην περίπτωση διασύνδεσης ενός ΜΔΝ με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και της μετάπτωσης του κατόχου του σταθμού στο καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης στη βάση Διαφορικής Προσαύξησης.

Ορίζεται ότι, το ύψος της Λειτουργικής Ενίσχυσης που προκύπτει κατά τη διαδικασία Εκκαθάρισης από την εφαρμογή της ΣΕΣΠ - ΜΔΝ και της ΣΕΣΤ για τους κατόχους των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στα ΜΔΝ, καταβάλλεται στον Υπολογαριασμό Ενισχύσεων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών του άρθρου 143 του ν.4001/2011.

Με υπουργική απόφαση, καθορίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης και κάθε σχετικό θέμα με τη λειτουργία των προαναφερόμενων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. (άρθρο 8)

- Προβλέπεται ότι, από 1-1-2016, για την ένταξη σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο απαιτείται η σύναψη, από τον ΛΑΓΗΕ, Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ) με τον κάτοχο του σταθμού.

- Επίσης, από 1-1-2016, για την ένταξη των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο των οριζομένων περιπτώσεων, η ΛΑΓΗΕ ΑΕ, ή η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ως Διαχειριστής των ΜΔΝ συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής της παραγόμενης ενέργειας (ΣΕΣΤ) με τον κάτοχο του σταθμού.