Οικονομία

OAEE: Πρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ για να βγει η χρονιά

OAEE: Πρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ για να βγει η χρονιά OAEE: Πρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ για να βγει η χρονιά
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Επιπλέον ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, πέραν της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης, αναμένεται να χρειαστεί ο ΟΑΕΕ για να καταφέρει να καταβάλλει χωρίς προβλήματα τις συντάξεις, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το πρόβλημα εσόδων και εισπραξιμότητας του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει εντοπιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που ετοιμάζεται να δώσει λύση. Άλλωστε τα οικονομικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους: έως τον Ιούνιο, δηλαδή με συμπληρωμένο το πρώτο μισό του έτους, ο ΟΑΕΕ χρειάστηκε 545 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 834 εκατ. ευρώ που είναι η κρατική χρηματοδότηση για όλο το 2016.

Αυτό σημαίνει ότι το 65% του συνολικού ποσού χρειάστηκε κατά το α’ εξάμηνο για να καταβληθούν οι τρέχουσες δαπάνες (μισθοί και συντάξεις) του Οργανισμού. Αντίθετα τα έσοδα κατά το α’ τετράμηνο του 2016 περιορίστηκαν στα 460, 5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 24,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 485 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Είναι προφανές ότι τα αυξημένα έσοδα του 2015, λόγω και της ύπαρξης της νέας, τότε, ρύθμισης οφειλών, τώρα πια έχουν περιοριστεί σημαντικά, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στον Οργανισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 11 δισ. ευρώ που έχουν ανέλθει τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε καθεστώς ρύθμισης υπάχθηκαν πέρσι τα 2,6 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως, έως τώρα μόλις 172 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν, ενώ περίπου 1 δισ. ευρώ, βγήκαν εκτός ρύθμισης, λόγω μη καταβολής των μηνιαίων δόσεων ή των τρεχουσών εισφορών.

Με δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται κάποιο σημάδι βελτίωσης στον τομέα των εσόδων, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να στηρίξει τον ΟΑΕΕ με πρόσθετη χρηματοδότηση στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, ίσως και λίγο περισσότερο.

Όλα αυτά, ενώ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), υπολογίζουν ότι το έλλειμμα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα προσεγγίσει για το 2016, το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Επίσης, μόνο το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ χρωστούν προς τον ΕΟΠΥΥ ποσά που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ στα 3 δισ. ευρώ ανέρχεται το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.