Οικονομία

Πως θα υπολογιστούν οι εισφορές το 2017 για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Πως θα υπολογιστούν οι εισφορές το 2017 για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, στο αδιέξοδο που υπάρχει με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα καλούνται να καταβάλλουν από την 1.1.17 και μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, επιδιώκει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας

Το επικρατέστερο σενάριο, έως τώρα, είναι για το 2017 οι εισφορές να προκύψουν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, για το α' εξάμηνο του επόμενου έτους, θα αξιοποιηθούν τα εισοδήματα του 2015, που ήδη έχουν καταγραφεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Για το β' εξάμηνο όμως θα αξιοποιηθούν τα εισοδήματα του 2016, αφού θα έχουν υποβληθεί και οι νέες φορολογικές δηλώσεις και όπου χρειαστεί θα γίνει αναγωγή και στις εισφορές του α' εξαμήνου. Με δεδομένο ότι τα εισοδήματα, ανά έτος διαφέρουν, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου από εξάμηνο σε εξάμηνο, είτε θα είναι υψηλότερες, είτε μικρότερες οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβληθούν από τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Η διαδικασία αυτή, είναι προφανές ότι μπερδεύει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, που έτσι και αλλιώς, τροποποιείται με βάση το νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016). Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι κατέβαλλαν εισφορές με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Στο εξής, από το 2017 και μετά, θα καταβάλλουν εισφορές βάσει συγκεκριμένου ποσοστού επί του εισοδήματός τους. Έχει θεσμοθετηθεί να είναι το ποσοστό αυτό της εισφοράς στο 20% για τον κλάδο σύνταξης, 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Για τους αυτοαπασχολούμενους – ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους), η ασφαλιστική εισφορά εκτοξεύεται στο 37,95% (20% για σύνταξη, 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ).

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως, είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων σε αυτή τη διαδικασία απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών. Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός που, αν συμβεί, θα περιορίσει σημαντικά τα έσοδα του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ. Σε μια περίοδο, που τα δύο ταμεία ετοιμάζονται να ενσωματωθούν στο νέο ΕΦΚΑ, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία σταδιακά από 1.1.17 και μετά, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους φορείς κύριας ασφάλισης, γίνεται αντιληπτό ότι τυχόν απώλεια στα έσοδα θα δημιουργήσει νέο πρόβλημα στην εύρεση των κονδυλίων εκείνων για την καταβολή των συντάξεων.