Οικονομία

Τι αλλάζει στη φορολόγηση των εισφορών που καταβάλλονται σε επαγγελματικά και ομαδικά ασφαλιστικά ταμεία

Τι αλλάζει στη φορολόγηση των εισφορών που καταβάλλονται σε επαγγελματικά και ομαδικά ασφαλιστικά ταμεία
Οι αλλαγές αφορούν στο πώς φορολογούνται οι συνταξιοδοτικές παροχές και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται σε επαγγελματικά και ομαδικά ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε εγκύκλιο για τις αλλαγές στη φορολογία των ασφαλιστικών εισφορών και ασφαλίστρων που καταβάλλονται σε διάφορα επαγγελματικά και ομαδικά ασφαλιστικά ταμεία, με βάση το νέο νόμο 5078/2023. Οι αλλαγές αφορούν στο πώς φορολογούνται οι συνταξιοδοτικές παροχές και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται σε επαγγελματικά και ομαδικά ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εισφορές που πληρώνονται για συνταξιοδοτικές παροχές από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη σε επαγγελματικά ταμεία (ΤΕΑ) ή άλλα ταμεία εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος για φορολογία, εφόσον δεν υπερβαίνουν το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου.

Το ίδιο ισχύει και για τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται για ομαδικά ασφαλιστικά συμβόλαια, αρκεί το ποσό να μην ξεπερνά το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος. Αν το ποσό υπερβαίνει αυτό το όριο, θα πρέπει να δηλωθεί και να φορολογηθεί κανονικά.

Το συνολικό ποσό των εισφορών και ασφαλίστρων που καταβάλλονται δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος από μισθωτή εργασία. Εξαιρούνται ποσά που καταβάλλονται για κάλυψη λειτουργικών δαπανών ή με απόφαση εποπτικής αρχής.

Για συνταξιοδοτικές παροχές που προέρχονται από μέχρι πέντε χρόνια ασφάλισης, η φορολόγηση είναι 10% για περιοδικές καταβολές και 20% για εφάπαξ καταβολές.

Για συντάξεις που προέρχονται από ασφάλιση μεγαλύτερη των πέντε ετών, οι συντελεστές φορολόγησης μειώνονται, αλλά υπάρχουν προσαυξήσεις για πρόωρη εξαγορά ή για ασφαλισμένους άνω των 55 ετών.

Αν γίνει πρόωρη ρευστοποίηση των συνταξιοδοτικών παροχών, οι συντελεστές φορολόγησης αυξάνονται κατά 50%, με εξαιρέσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως απολύσεις ή πτώχευση εργοδότη.

Τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί σε ομαδικά ασφαλιστήρια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 θα φορολογούνται με το προηγούμενο καθεστώς. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, η φορολογία θα βασίζεται στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης.

Η ελάχιστη προϋπόθεση για τη λήψη συνταξιοδοτικής παροχής από ΤΕΑ ορίζεται με νέες νομοθετικές διατάξεις. Ειδικά, η προκαταβολή συνταξιοδοτικής παροχής επιτρέπεται αν τα μέλη είναι τουλάχιστον 62 ετών ή 55 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης, με περιορισμούς για πρόωρη λήψη.

NETWORK