Οικονομία

Ο ΟΑΕΕ στο επτάμηνο κάλυψε το 78,5% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης

Ο ΟΑΕΕ στο επτάμηνο κάλυψε το 78,5% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016, ο ΟΑΕΕ χρειάστηκε το 78,5% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης για να καταβάλλει συντάξεις. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν την πορεία χρηματοδότησης των ταμείων, παρουσιάζουν ξεκάθαρα τη δυσχερή θέση που βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, σε σχέση με τους υπόλοιπους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).

Ειδικότερα, στο επτάμηνο, από τα 834 εκατ ευρώ, που είναι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση, ο ΟΑΕΕ αναγκάστηκε να αξιοποιήσει τα 655 εκατ ευρώ ή το 78,5% του συνόλου. Πρόκειται για ένα ποσό αυξημένο κατά 45 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 610 εκατ ευρώ που είχαν χρειαστεί το 2015, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και δείχνει ότι φέτος η πορεία των εσόδων ή περικοπής των δαπανών, κινήθηκε χειρότερα από πέρσι, αναγκάζοντας τη διοίκηση να κάνει χρήση μεγαλύτερου ποσού κρατικής χρηματοδότησης. Είναι προφανές ότι τα 179 εκατ ευρώ που υπολείπονται από την οικονομική στήριξη του κράτος, προς το Ταμείο, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του πενταμήνου που υπολείπεται για την ολοκλήρωση της χρονιάς. Γι' αυτό άλλωστε ήδη στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάριο, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να στηριχθεί το Ταμείο, με επιπλέον ποσά της τάξης των 300 εκατ ευρώ, περίπου.

Από τα υπόλοιπα Ταμεία, ξεχωρίζει το 63,6% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, που έχει αξιοποιηθεί από το ΙΚΑ, στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,41 δισ ευρώ επί συνόλου 2,217 δισ ευρώ. Στο 58,9% βρίσκεται η κάλυψη του ΤΑΠ – ΟΤΕ καθώς έχουν ήδη αξιοποιηθεί τα 315 εκατ ευρώ, από τα 535 εκατ ευρώ που ήταν συνολικά η κρατική χρηματοδότηση. Ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ που έχει κάνει χρήση των 306 εκατ ευρώ, από τα 526 εκατ ευρώ (58,2%) που δικαιούται για το σύνολο του έτους και ο ΟΓΑ που έχει αξιοποιήσει στο επτάμηνο 1,933 δισ ευρώ, από 3,326 δισ ευρώ (58,1%) της συνολικής χρηματοδότησης.