Οικονομία

Επικουρικές συντάξεις: Όλες οι μειώσεις με αριθμούς

Επικουρικές συντάξεις: Όλες οι μειώσεις με αριθμούς
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Άλλη μία ψυχρολουσία, περιμένει σήμερα 144.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα διαπιστώσουν νέες περικοπές, στις επικουρικές τους συντάξεις.

Οι μειώσεις κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα επίπεδα 10 – 12%, αλλά υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που προσέγγισαν το 40%... Συνολικά, μαζί με τους 66.900 συνταξιούχους, οι οποίοι «ήπιαν το πικρό ποτήρι» των περικοπών, ήδη από τον Αύγουστο, ανέρχονται σε 210.900 οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί μειώσεις επί συνόλου 1.080.000 επικουρικών συντάξεων, που επανυπολογίστηκαν από της υπηρεσίες του ΕΤΕΑ, σύμφωνα με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό. Από αυτές σχεδόν οι μισές (105.000) έχουν υποστεί μειώσεις άνω των 100 ευρώ το μήνα. Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός συντάξεων (42.500), οι οποίες μειώθηκαν από 50 – 100 ευρώ, σε μηνιαία βάση.  

Στο σημερινό, δεύτερο σκέλος των μειώσεων, η επιβάρυνση θα διαπιστωθεί σε συνταξιούχους, των εξής πρώην Ταμείων, νυν Τομέων του ΕΤΕΑ: Μειώσεις 11% κατά μέσο όρο, υφίστανται οι συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΕΑΜ, του επικουρικού ταμείου των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα υψηλότερες περικοπές στα επίπεδα του 14% θα βιώσουν οι συνταξιούχοι –  πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ). Οι περικοπές φτάνουν στο 18% μεσοσταθμικά, για τους πρώην ναυτικούς πράκτορες (ΤΕΑΥΝΤΠ) και αγγίζουν το 35% για τους συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους στην τράπεζα Πίστεως – AlphaBank(ΤΑΠΤΠ). Αντίθετα, οριακές και σε κάποιες περιπτώσεις μηδαμινές θα είναι οι περικοπές των συνταξιούχων – πρώην εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΚΑΠ ΔΕΗ).

Το τρίτο και τελευταίο κύμα επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, που θα προκαλέσει ξανά περικοπές, αναμένεται να προκύψει τον Οκτώβριο. Ταυτόχρονα όμως από τον ίδιο μήνα, ξεκινάει και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, η αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών, μιας και βάσει νόμου οι μειώσεις ξεκινούν από τον Ιούνιο, αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο.