Οικονομία

Την πόρτα του ΟΑΕΔ δείχνει στους αυριανούς ανέργους των καναλιών ο Κατρούγκαλος

Την πόρτα του ΟΑΕΔ δείχνει στους αυριανούς ανέργους των καναλιών ο Κατρούγκαλος
Την ένταξη σε προγράμματα του ΟΑΕΔ όσων εργαζομένων σε τηλεοπτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια βρεθούν εκτός εργασίας προανήγγειλε με συνέντευξή του στο Real FM ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, κόντρα σε δηλώσεις πολλών κυβερνητικών στελεχών και δυναμιτίζοντας το καθησυχαστικό κλίμα που προωθεί η κυβέρνηση σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά όλοι οι εργαζόμενοι, προαναγγέλλοντας ένταξη των ανέργων σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Για ΕΦΚΑ και επικουρικές
Σε ό,τι αφορά το νέο Ασφαλιστικό υπερ-Ταμείο, το ΕΦΚΑ, και σε όσα γράφονται περί αδυναμίας έναρξής της λειτουργίας του την 1/1/2017, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «Θα προχωρήσουμε, γιατί δεν έχουμε περιθώρια να μην ξεκινήσει ο ενιαίος φορέας από 1/1, με απογραφές, τι παραλαμβάνουμε τώρα. Κάτι που δεν έγινε μία επταετία δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες και προφανώς με νομοθετική ρύθμιση έχουμε διατηρήσει την ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων των Ταμείων που δεν είχαν προχωρήσει στην αυτονόητη υποχρέωση οποιουδήποτε διοικεί έναν οργανισμό.

Για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία κρυφή έκπληξη για τους συνταξιούχους: «Ο,τι καταγράφεται στο νόμο που ψηφίσαμε τον Μάιο πρόκειται να εφαρμοστεί κι αυτό έρχεται σε απόλυτη συνέπεια με αυτό που είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Ότι δεν θα κάνουμε καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και οι επικουρικές θα αναπροσαρμοστούν, όχι με οριζόντιες μειώσεις αλλά για όσους συνταξιούχους το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ, δηλαδή τα 1.180 καθαρά».


Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν υποστήριξε ποτέ πως όποιος παίρνε σύνταξη 384 ευρώ δεν είναι φτωχός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει διαστρεβλωθεί μια δήλωσή μου, με κατηγορούν ότι είπα ότι όποιος πάρει τα χρήματα της εθνικής σύνταξης, 384 ευρώ, δεν θα είναι φτωχός. Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, θα ήταν παραλογισμός. Τι είπα; Ορίσαμε την εθνική σύνταξη εκεί που ορίζει η ΕΕ το όριο της φτώχειας και ακριβώς επειδή είμαστε μία πολύ φτωχοποιημένη αυτή τη στιγμή κοινωνία, το όριο της φτώχειας, όπως το ορίζει η ΕΕ, δηλαδή στο 60% του μέσου εισοδήματος, είναι 384 ευρώ. Τι, όμως, κάναμε; Συνδέσαμε αυτές τις πολύ χαμηλές συντάξεις που αντέχει η οικονομία, με την άνοδο του ΑΕΠ».