Οικονομία

Διαδηλώνουν αύριο οι συνταξιούχοι για τις επικουρικές

Διαδηλώνουν αύριο οι συνταξιούχοι για τις επικουρικές
Στους δρόμους βγαίνουν αύριο οι συνταξιούχοι και, με αφορμή τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, προγραμματίζουν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11:30 το πρωί, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας.

Η ξαφνική και δυναμική πρωτοβουλία, οργανώθηκε από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, που με ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για «παράσταση οργής και αγανάκτησης» και ζητούν να σταματήσει ο «αφανισμός των συνταξιούχων».

Επίσης, τονίζεται ότι η περικοπή στις επικουρικές, είναι «κλοπή εν ψυχρώ», αφού αφαιρούνται από τους συνταξιούχους χρήματα που έχουν πληρώσει «μια ζωή», για να έχουν «αξιοπρεπή γεράματα». Οι συνταξιούχοι πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, θέλοντας να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις.

Περικοπές, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν κατά πολύ το 40% και έφτασαν έως και τα επίπεδα του 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ με λιγότερα από 25 έτη προϋπηρεσίας, που ενώ λάμβαναν επικουρική σύνταξη στα 170 ευρώ, διαπίστωσαν ότι, μετά την αναπροσαρμογή που συντελέστηκε λόγω επανυπολογισμού της σύνταξης, το τελικό ποσό υποχώρησε στα 90 ευρώ (μείωση 47%).

Επίσης, σε άλλη περίπτωση από τα 300 ευρώ επικουρική σύνταξη, συνταξιούχος του ΙΚΑ, διαπίστωσε ότι έλαβε 153 ευρώ (μείωση 49%). Σε κάθε περίπτωση, οι πιο «άτυχοι» της διαδικασίας παρέμειναν οι συνταξιούχοι – πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, οι πρώην ναυτικοί πράκτορες και όσοι είχαν λίγα χρόνια ασφάλισης.

Στην αυριανή συγκέντρωση έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν οι συνταξιοδοτικές οργανώσεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΣΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ και ΟΣΕ.