Ελλάδα

Μπάχαλο με τη φύλαξη των υπουργείων: Η αστυνομία έχει την ευθύνη μόνο για 2 από τα 20

Μπάχαλο με τη φύλαξη των υπουργείων: Η αστυνομία έχει την ευθύνη μόνο για 2 από τα 20
Ανενόχλητοι έφυγαν με τους υπολογιστές στα χέρια οι διαρρήκτες στο υπουργείου Οικογένειας.

Διαρρήκτες μπήκαν και βγήκαν ανενόχλητοι από το τμήμα πληροφορικής του υπουργείου Οικογένειας, αρπάζοντας 17 ολοκαίνουρια laptop. Το περιστατικό αυτό όμως φέρνει στο φως και το μπάχαλο που υπάρχει σχετικά με τη φύλαξη των υπουργείων.

Μετά την αποκάλυψη του Dnews για τη διάρρηξη στο κτίριο της οδού Δραγατσανίου, στο κέντρο της Αθήνας, όπου στεγάζονται γραφεία των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκύπτει ότι η αστυνομία δεν προστατεύει όχι μόνο τους συγκεκριμένους χώρους, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία των αντίστοιχων κτιρίων.

Συγκεκριμένες, στατικές δυνάμεις της αστυνομίας υπάρχουν μόνο στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Τα υπόλοιπα υπουργεία έχουν ιδιωτική φύλαξη, ανέφεραν πηγές από το Προστασίας του Πολίτη στο Mega.

Στο κτίριο της οδού Δραγατσανίου, όπου έγινε η διάρρηξη, υπάρχει φύλακας. Αυτός βρίσκεται στον τρίτο όροφο, όπου είναι το γραφείο της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη. Όμως, ο σεκιούριτι δεν εργάζεται όλες τις ώρες, ούτε τα Σαββατοκύριακα. Γεγονός που φαίνεται να γνώριζαν οι δράστες και να το εκμεταλλεύτηκαν.

diarriktis1_4a368.jpg

Πώς έγινε η διάρρηξη στο υπουργείο Οικογένειας

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι δύο δράστες διέρρηξαν τα γραφεία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, άρπαξαν 17 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήταν ακόμα στα κουτιά τους και έφυγαν ανενόχλητοι. Όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει καρέ- καρέ τις κινήσεις των δύο δραστών, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες, μάσκες και γάντια.

Αρχικά, διέρρηξαν διαμέρισμα Airbnb και από εκεί πήδηξαν σε μπαλκόνι στον πέμπτο όροφο. Παραβίασαν μπαλκονόπορτα και μπήκαν σε γραφεία του υπουργείου Εργασίας, από τα οποία δεν πήραν τίποτα. «Ήταν χαρτιά κάτω... ότι κάτι έψαχναν. Τι έψαχναν δεν ξέρουμε», αναφέρει μαρτυρία. 

ypoyrgeio1_8b71a.jpg

Στη συνέχεια, έσπασαν την κλειδαριά ξύλινης πόρτας και ανέβηκαν από τις σκάλες στον έβδομο όροφο από όπου άρπαξαν τους υπολογιστές.

ypoyrgeio2_4742f.jpg

«Ανέβηκαν με τα πόδια μέχρι τον έβδομο όροφο, έκατσαν 30-40 λεπτα, κατεβαίνοντας με σακίδια στην πλάτη, μαυροντυμένοι με κουκούλες, χειρουργικές μάσκες και γάντια», σύμφωνα με μαρτυρία.

diarriktis2_59c70.jpg

Αφού πήραν τους υπολογιστές, οι δράστες κατέβηκαν με τα πόδια στον πέμπτο όροφο και από εκεί με το ασανσέρ στο ισόγειο. Μάλιστα, έκαναν δύο φορές αυτή τη διαδρομή προκειμένου να μεταφέρουν και τα 17 laptop στα σακίδιά τους.

Στο ισόγειο, με ένα λοστό έσπασαν μια μεταλλική πόρτα και βγήκαν από το κτίριο προς την οδό Ευριπίδου, χωρίς να τους αντιληφθεί κανένας.

ypoyrgeio3_c92b0.jpg

Από τις κινήσεις τους όλα δείχνουν ότι πιθανότατα γνώριζαν για τους καινούριους υπολογιστές, καθώς πήγαν στοχευμένα στον έβδομο όροφο.