Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Όριο στο 10% για αναδρομική παρακράτηση στις συντάξεις

Υπ. Εργασίας: Όριο στο 10% για αναδρομική παρακράτηση στις συντάξεις Υπ. Εργασίας: Όριο στο 10% για αναδρομική παρακράτηση στις συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ολική αναδίπλωση αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας και, μπροστά στον κίνδυνο που υπήρξε να λάβουν μηδενική ή πολύ χαμηλή (5-10 ευρώ) επικουρική σύνταξη κατά το επόμενο τρίμηνο, περίπου 60.000 συνταξιούχοι, επέλεξε τη λύση της αναδρομικής παρακράτησης με πλαφόν στο 10% του ποσού.

Η αρχική απόφαση για παρακράτηση ισόποση και σε τρεις δόσεις, κατά τις επόμενες τρεις καταβολές συντάξεων, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δεν πρόκειται να ισχύσει, αφού διαπιστώθηκε ότι είναι τέτοιο το ύψος των περικοπών (έως 55% σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις), που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μηδενικές συντάξεις για ένα πολύ μεγάλο αριθμό δικαιούχων.

Μπροστά στον κίνδυνο ενός τεράστιου πολιτικού «κάζου», που θα οδηγούσε στην απόγνωση δεκάδες χιλιάδες οικογένειες συνταξιούχων, επιλέχθηκε η λύση της παρακράτησης στο 10% του ποσού που οφείλεται, κάτι που μεταφράζεται σε 10 δόσεις. Τα ποσά που θα παρακρατηθούν αφορούν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και επηρεάζουν όσους συνταξιούχους (περίπου 150.000),διαπίστωσαν περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, κατά την καταβολή του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, θα επανυπολογιστούν άλλες 120.000 συντάξεις από τις οποίες εκτιμάται ότι περίπου 20.000 θα υποστούν περικοπή.