Οικονομία

ΠΟΕΔΗΝ: Επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, 7.695 λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: Επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, 7.695 λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία
Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας μειώθηκε κατά 7.695 άτομα έκανε γνωστό η ΠΟΕΔΗΝ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος κ. Γιαννάκος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Παπανάστασης

Η ΠΟΕΔΗΝ στην συνέντευξη τύπου που παραχώσησε μιλά για διάλυση του συστήματος υγείας και παραθέτει στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τον Ιανουάριο 2015 που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο κος Τσίπρας στα Νοσοκομεία υπηρετούσαν 69.223 υπάλληλοι και οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 35.677 του συνόλου του προσωπικού.

Τον Μάιο του 2016 (έως εκεί υπάρχουν στοιχεία του ESY.net) το προσωπικό είναι 61.528, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 31.143 του συνόλου του προσωπικού. Ως εκ τούτω το προσωπικό μειώθηκε κατά 7.695. Δεν εμφανίζονται τον Μάιο του 2016 στο ESY.net 11.815 οργανικές θέσεις οι οποίες υπήρχαν τον Ιανουάριο του 2015.

Αναλυτικά ανά υπηρεσία μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Μαΐου 2016 μειώθηκε ως εξής το προσωπικό:
- Στη Διοικητική Υπηρεσία 971
- Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία 3.278
- Στην Τεχνική Υπηρεσία 365
- Στο Παραϊατρικό 586
- Λοιπές ειδικότητες 100 (εμφανίζονται σκόρπιες)
- Στους ιατρούς 2.395
Το προσωπικό πλην Ιατρών μειώθηκε κατά 5.300. Οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών είναι 35.000 και όμως στο ESY.net οι κενές οργανικές θέσεις εμφανίζονται 27.000. «Αριστερή» πατέντα!!!

• Οργανικές Θέσεις που δεν εμφανίζονται στο ESY.net 11.815
• Κενές Οργανικές Θέσεις 45.402
• Κενές Οργανικές Θέσεις προσωπικού πλην ιατρών 38.000
• Σύνολο υπηρετούντων πλην ιατρών 46.800
• Σύνολο υπηρετούντων ιατρών 14.728
• Κενές οργανικές θέσεις ιατρών 6.587
• Κενές οργανικές θέσεις πλην ιατρών που εμφανίζονται στο ESY.net 27.000

Στους υπηρετούντες τον Μάιο 2016 περιλαμβάνονται 300 νεοπροσληφθέντες από την προκήρυξη των 950 που εγκρίθηκε από την προπροηγούμενη κυβέρνηση και τρέχει ακόμη η διαδικασία.
Μετά τον Μάιο έως σήμερα προσελήφθηκαν 150 υπάλληλοι στα Νοσοκομεία και αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 150.

Μία τρύπα στο νερό.
Επί των ημερών του κου Τσίπρα το προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 6.443 και στο προσωπικό πλην ιατρών κατά 5.300.

Και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις 1660 προκηρυχθέντες θέσεις των οποίων η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και τελικά θα προσληφθούν οι μισοί.

Όπως επίσης πανηγυρίζει για την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για πρόσληψη 850 υπαλλήλων με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου χωρίς δικαιώματα.
Το προσωπικό συνεχίζει να συνταξιοδοτείται κατά δεκάδες για να προλάβει νέες δυσμενής αλλαγές στις συντάξεις.
Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης έχουν κατοχυρώσει 10.000. Πολλοί εξ’ αυτών θα αποχωρήσουν πριν το τέλος του έτους επειδή μειώνεται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις από 1/1/2017.

Το καλοκαίρι δεν δόθηκαν κανονικές άδειες στο προσωπικό, οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και εργάζονται πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης. Μια Νοσηλεύτρια στη βάρδια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Τα Νοσοκομεία εφέτος θα λάβουν Κρατική Χρηματοδότηση 1,156 δις ευρώ (Προϋπολογισμός Υπουργείου Υγείας). Πέρυσι έλαβαν 1,5 δις ευρώ (1,35 δις τακτική επιχορήγηση στον Προϋπολογισμό του έτους 2015 και 150 εκατ. ευρώ από αύξηση του ορίου των δαπανών).
Εφέτος τα Νοσοκομεία θα λάβουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι αν και επιβαρύνθηκε ο Προϋπολογισμός με τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων.
Έως τώρα τα Νοσοκομεία έλαβαν 590 εκατ. ευρώ ως τακτική επιχορήγηση και 70 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ (ούτε τα προϋπολογισθέντα για την περίθαλψη των οικονομικά αδυνάτων).
Δόθηκαν επίσης 508 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών από την χορήγηση της πρώτης δόσης της ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.

Τα ταμεία των Νοσοκομείων είναι μείον.

Με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οφείλουν 1,4 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα στους προμηθευτές, 31 Ιουλίου 2016.
Στους Φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης η επιχορήγηση εφέτος είναι 92 εκατ. ευρώ. Όσα και το έτος 2015 αν και πέρυσι εξυπηρετήθηκαν από τα Νοσοκομεία σε υλικά και φάρμακα.
Έως τώρα έλαβαν 60 εκατ. ευρώ. Τα μισά παραμένουν αδιάθετα στις Κεντρικές Υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών, από αδυναμία διενέργειας διαγωνισμών για την προμήθεια υλικών και φαρμάκων στα Κέντρα Υγείας, λόγω ανύπαρκτης Διοικητικής Υποστήριξης. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι νυκτερινά και αργίες από την αρχή του έτους.
Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Η λειτουργία τους στηρίζεται σε Δωρεές – παροχές και εράνους.

Είναι ξεφτίλα για το Σύστημα. Ασθενείς να κουβαλάνε μαζί τους υλικά, γάντια, σύριγγες, προκειμένου να εισαχθούν για Νοσηλεία ή χειρουργείο. Ντροπή.
Έφτασαν σε σημείο να αγοράζουν υγειονομικό υλικό μαθητές γυμνασίου από το χαρτζιλίκι τους και να το δωρίζουν σε Νοσοκομεία. Αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να συγκεντρώνουν λίγα ευρώ να αγοράζουν υλικά ακόμη και χαρτί υγείας.
Μέχρι δωρεές σε προϊόντα διατροφής έχουμε.

Η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ είναι 525εκ. ευρώ, όσα και πέρυσι. Υπολείπεται 500εκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Εξαιτίας αυτού η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη αγοράζεται από τις τσέπες των πολιτών. Έως τώρα έλαβε 349 εκατ. ευρώ. ως τακτική επιχορήγηση. Για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων έλαβε 311 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις είναι πάνω από 2 δις ευρώ.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες παρότι αναπτύχθηκαν χωρίς σχεδιασμό και άναρχα πολλές φορές με πολιτικά, κομματικά κριτήρια προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες. Σώζουν ανθρώπινες ζωές ειδικά οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες που είναι αναπτυγμένες σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το γκρέμισμα.
Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών, προσωπικού και οι εναπομείναντες υπάλληλοι, εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες.

Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση.
Ούτε λόγος για αγορά των αναγκαίων υπηρεσιών οι οποίες θα προσφέρονται Δωρεάν στους πολίτες.

Τα βιβλιάρια Ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα. Παρότι αυξήθηκε 2% η κράτηση για την υγειονομική περίθαλψη.

Οι πολίτες πληρώνουν τους Ιδιώτες Ιατρούς συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης πληρώνουν τα ¾ της συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής περίθαλψης (ποσοστό επί της ασφαλιστικής τιμής, διαφορά με την πραγματική τιμή, πληρωμή εξ ολοκλήρου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων)

Η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι ελλειμματική. Θα συνεχίσουν εφέτος να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Παράλληλα θα συνεχισθεί η συρρίκνωση – κατάργηση Μονάδων.
Σήμερα οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δεν μπορούν να προμηθευτούν το στοιχειώδες Υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό (γάντια, βαμβάκι, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα κ.α.). Συντηρούνται με εράνους και δωρεές ή οικονομική ενίσχυση και χορήγηση υλικών που προσφέρουν οι ΟΤΑ Α’ και β’ βαθμού.

Οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας των απολύσεων (Ν.4238/2014), τις μηδενικές προσλήψεις επί πέντε χρόνια και τις αθρόες μετακινήσεις προσωπικού. Καμία πρόσληψη δεν θα ολοκληρωθεί ούτε εφέτος.

Δύο χρόνια μετά την Νομοθετική παρέμβαση κατ’ εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2 επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων υγειονομικών φορέων για διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Λειτουργούσαν 390 Μονάδες (πρώην Ιατρεία ΕΟΠΥΥ) και σήμερα λειτουργούν 200. Έκλεισε σχεδόν το 50% των Μονάδων εκ των οποίων οι μισές στη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σε 29 Δήμους όλης της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 140 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 110 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 Δήμους έμειναν χωρίς Παιδίατρο.

Σήμερα λειτουργούν 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας, 209 Κέντρα Υγείας (εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά).

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Στα Κέντρα Υγείας τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 5.215 υπάλληλοι και τον Μάιο του 2016 4.433. Στα Περιφερειακά Ιατρεία Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 209 και το Μάιο 2016 178. Επίσης στα Περιφερειακά Ιατρεία Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 1.582 υπάλληλοι και τον Μάιο 2016 υπηρετούσαν 1.345 υπάλληλοι.
Στις Μονάδες Υγείας (πρώην ΕΟΠΥΥ) τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 4.126 υπάλληλοι και τον Μάιο 2016 υπηρετούσαν 3.507 υπάλληλοι.
Στα τοπικά ιατρεία τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 418 υπάλληλοι και τον Μάιο του 2016 υπηρετούσαν 355.
Το προσωπικό των Κέντρων Υγείας μειώθηκε επί ημερών κου Τσίπρα κατά 782. Αντίστοιχα στις Μονάδες Υγείας (πρώην ΕΟΠΥΥ) μειώθηκε κατά 619 υπάλληλοι.

ΜΕΘ
Κάθε ημέρα στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για ΜΕΘ βρίσκονται κατά Μέσο Όρο 40 Ασθενείς. Μόνο οι 2 Ασθενείς εξ αυτών βρίσκουν κρεβάτι κατά το πρώτο 24ωρο. Αυτό το λέει το ΕΚΑΒ. Οι υπόλοιποι 38 δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο, παραμένοντας διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους Νοσηλείας. Δυστυχώς πολλοί εξ αυτών χάνουν τη μάχη για τη ζωή.
Επίσης αναβάλλονται δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα Νοσοκομεία, επειδή στη συνέχεια οι χειρουργημένοι ασθενείς χρειάζονται ΜΕΘ και δεν υπάρχουν. Οι Ιατροί δεν τολμούν τα χειρουργεία. Έτσι πεθαίνουν χωρίς καν να προλάβουν να χειρουργηθούν!!!
Κύριε Τσίπρα, κύριοι Υπουργοί Υγείας, οι πολίτες δικαιούνται ή όχι κλίνη ΜΕΘ τη στιγμή που την έχουν ανάγκη και όχι μετά θάνατον εγγραφόμενοι στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ ή στις λίστες αναμονής των χειρουργείων; Τι φταίει και δεν ανοίγουν οι 200 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ; Γιατί οι ανασφάλιστοι που χρειάζονται ΜΕΘ δεν δικαιούνται Νοσηλεία στις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΠΥ; Ασφαλώς αποφασίσατε ότι οι ανασφάλιστοι έχουν προτεραιότητα στον θάνατο.

ΕΚΑΒ
Το ΕΚΑΒ στο Λεκανοπέδιο Αττικής επιβαρύνεται με τις συνεχείς διακομιδές Ασθενών από εφημερεύον Νοσοκομείο σε άλλο εφημερεύον λόγω ελλείψεων Ιατρών ειδικοτήτων και κλινικών ακόμη και στα εφημερεύοντα κύρια Νοσοκομεία κορμός, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δεδομένο ότι τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία εκεί διαθέτουν όλες τις ειδικότητες Ιατρών και κλινικών.

Οι συχνές διακομιδές στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Το ΕΚΑΒ δίνει στη κίνηση 55-60 Ασθενοφόρα πρωί – απόγευμα και 28-30την νύκτα. Τα Ασθενοφόρα είναι σαράβαλα καθότι έχουν διανύσει το κάθε ένα 900.000 χιλιόμετρα. Στο Νομό Αττικής αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διεθνή πρότυπα) αντιστοιχεί 1 Ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους. Στην περιφέρεια η κατάσταση είναι «και μη χειρότερα» στις διακομιδές, η οποία επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες. Με αγροτικά οχήματα γίνονται οι διακομιδές.

Στην Αττική οι συχνές διακομιδές των ιδίων ασθενών, καθώς επίσης τα λιγοστά και σαράβαλα Ασθενοφόρα αυξάνουν το χρόνο διακομιδής ο οποίος μπορεί να στοιχίσει τη ζωή των διακομιζόμενων.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Το Σύμφωνο Λυκουρέντζου – ANDOR προέβλεπε την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων τέλους του έτους 2015, με απορρόφηση των ανεπτυγμένων υπηρεσιών, από τους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων.
Ψυχιατρικοί τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία δεν συστήθηκαν και δεν θα συστηθούν ποτέ.

Για να κλείσει τη νέα Συμφωνία η Κυβέρνηση, προωθεί Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που προβλέπει συγκεκαλυμμένα την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, την ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, την κινητικότητα του προσωπικού. Θεσμοθετεί Τομεακές Περιφερειακές Διοικήσεις οι οποίες θα διοικούν τους τομείς Ψυχικής Υγείας με την σημερινή τους σύσταση, στους οποίους περιλαμβάνονται και Ιδιωτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

Δίνεται το δικαίωμα με αποφάσεις του Περιφερειακού Διοικητικού Συμβουλίου, ή εισήγησή του και απόφαση Υπουργού, να καταργούνται Υπηρεσίες, να μεταφέρονται σε άλλες μονάδες του τομέα, όπως επίσης να μετακινείται προσωπικό από Μονάδα σε άλλη Μονάδα του τομέα.

Τι σημαίνει αυτό;
Κατάργηση Δημοσίων Κλινικών και δραστηριοτήτων Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και μεταφορά τους σε άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Δημόσιες ή Ιδιωτικές εντός του τομέα.
Κλείνουν Ψυχιατρικές Κλινικές, ξενώνες ή άλλες δραστηριότητες των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, μεταφέρονται στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων και επειδή δεν υφίστανται μεταφέρονται σε Ιδιωτικές Μονάδες του τομέα Ψυχικής Υγείας, μαζί με το Προσωπικό.
Με πρόταση της Τομεακής Περιφερειακής Διοίκησης και απόφαση Υπουργού, συγχωνεύονται Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, με Ιδιωτικές εντός του τομέα Ψυχικής Υγείας.
ΔΙΑΛΥΣΗ- ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της Ψυχικής Υγείας.
ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
Όσων Ασθενών τα χρήματα εξαντλήθηκαν από τις μακροχρόνιες Νοσηλείες, το μέλλον είναι τα ΠΑΓΚΑΚΙΑ, οι ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ στο βάθος ΑΣΤΕΓΟΙ.

Στο προωθούμενο ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, δεν μπορούσε να λείψει ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ της ΥΓΕΙΑΣ η ΑΕΜΥ Α.Ε.
Ακονίζει τα μαχαίρια της για να βάλει πόδι και χέρι στη Δημόσια Ψυχική Υγεία.
Το σχέδιο Νόμου προβλέπει ότι μπορεί να αναλάβει τα πάντα στη Ψυχική Υγεία.
Ψυχιατρικές Κλινικές, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες, Τμήματα Επειγόντων και χρόνιων Ψυχικά Πασχόντων.
Γενικά τα πάντα όλα.
Προβλέπει ταυτόχρονη κατάργηση των αντίστοιχων λειτουργούντων Μονάδων στο Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας και βέβαια μεταφορά του Προσωπικού.
Το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΑΕΜΥ Α.Ε. θα προσλαμβάνει προσωπικό, για την ίδρυση Μονάδων Ψυχικής Υγείας, με ατομικές Συμβάσεις έργου, χωρίς Εργασιακά δικαιώματα.
Αυτό το μέλλον επιφυλάσσει η Κυβέρνηση στο Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας. Κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την πίσω πόρτα, ιδιώτες. Οι Μ.Κ.Ο. βολεύτηκαν με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εξάλλου πάντα είχαν στενούς δεσμούς με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ισχύει ότι εφέτος παίρνουν μεγαλύτερες επιχορηγήσεις έναντι οφειλών και όχι ανά ωφελούμενο, όπως προβλέπουν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις;

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ
Οι δύο Υπουργοί της Υγείας ζητάνε να πανηγυρίζουμε για τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου.
Η Κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για το νέο μοντέλο απασχόλησης που προωθεί στο Δημόσιο εν’ όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.
Εξ’ ου και για πρώτη φορά (σε τέτοια έκταση) το ΚΕΛΠΝΟ προσλαμβάνει 850 υπαλλήλους που θα διαθέσει στα Νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου.
Το ίδιο προβλέπει Σχέδιο Νόμου για την ΑΕΜΥ Α.Ε. Θα έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό με Ατομικές Συμβάσεις μίσθωσης έργου, οι οποίοι θα απασχολούνται στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που θα αναπτύξει. Οι ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, δεν έχουν καμία σχέση με τις συμβάσεις εργασίας.
Οι Υπουργοί της Υγείας προσπαθούν με εγκυκλίους να τις εξισώσουν. Όμως οι εγκύκλιοι δεν ανατρέπουν Νόμους. Οι εργασιακές σχέσεις και η μισθοδοσία των απασχολουμένων με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, δεν είναι αυθαίρετες. Ελέγχονται προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπογράφουν τη νομιμότητα των δικαιολογητικών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν δέχεται εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, παρά μόνο τους Νόμους του Κράτους.
Είναι σαφέστατο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου. Δεν δικαιούνται κανονική άδεια, αναρρωτική άδεια (φέρνουν αντικαταστάτη στις αναρρωτικές άδειες που πληρώνουν οι ίδιοι), σπαστά ωράρια, 5ωρη και 4ωρη απασχόληση χωρίς ΒΑΕ και ανθυγιεινό επίδομα. Εκτός και αν ο κος Πολάκης είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε Δελτίο Τύπου, προκειμένου να υπερασπισθεί την συγκεκριμένη μορφή απασχόλησης. Μάλιστα αναφέρει ότι η αμοιβή των υπαλλήλων αγγίζει τα 1000 ευρώ.!!! Τι να σχολιάσει κανείς σε αυτό. Οι μισθοί στο 8ωρο είναι 720-760 ευρώ και στα 5ωρα 420 ευρώ με τα 80 ευρώ του ανθυγιεινού επιδόματος να είναι στον αέρα, καθότι ανθυγιεινό δικαιούνται όσοι εργάζονται με πλήρες ωράριο (6ωρο ή 8ωρο ημερησίως).
Τόσα θα έπαιρναν και από τους νταβατζήδες εργολάβους εάν το Κράτος έπαιρνε μέτρα προκειμένου να τηρούν την εργατική Νομοθεσία. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι άλλαξαν νταβατζή. Πρώτα οι εργολάβοι και τώρα το Δημόσιο. Από τη σκύλα στη Χάρυβδη. Ας αφήσουν τους λεονταρισμούς οι Υπουργοί Υγείας. Ιδού η Ρόδος , ιδού και το πήδημα!!! Ας τροποποιήσουν το Νόμο και να προσλάβουν τους πρώην εργολαβικούς εργαζομένους με Συμβάσεις εργασίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων και ξέρει τι κάνει. Τι έχει να πει ο Υπουργός Υγείας για την απόφαση του ΣΤΕ που προσωρινά παγώνει τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου;

Η ΠΟΕΔΗΝ τοποθετήθηκε για το σαθρό θεσμικό πλαίσιο που θεσμοθετεί την προαιρετικότητα στη σύναψη των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου και όχι την υποχρεωτικότητα.
Ο Υπουργός Υγείας με Δελτίο Τύπου, υπεραμύνθηκε της προαιρετικότητας. Τι έχει να πει τώρα; Μετά την απόφαση. Ήδη τα μάζεψαν με νέο Δελτίο Τύπου, ανακοινώνοντας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος. Αυτό που επισημάνθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ. Αυτό που αρνούνται έως τώρα οι Υπουργοί Υγείας.