Οικονομία

Γιατί ο Τσίπρας «χαϊδεύει» τους ασφαλισμένους - οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Γιατί ο Τσίπρας «χαϊδεύει» τους ασφαλισμένους - οφειλέτες του ΟΑΕΕ Γιατί ο Τσίπρας «χαϊδεύει» τους ασφαλισμένους - οφειλέτες του ΟΑΕΕ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ο κίνδυνος κατάρρευσης των εσόδων στον ΟΑΕΕ, λόγω εφαρμογής από 1.1.17 και μετά του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί των εισοδημάτων του 2015 για το α΄ εξάμηνο για συνταξιοδοτικό και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), ανάγκασε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει, από το βήμα της ΔΕΘ, «πάγωμα» ασφαλιστικών οφειλών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με κίνητρο την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας, από το νέο έτος, όσοι έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα αρκεί να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους. Οι οφειλές τους θα μείνουν «παγωμένες», με την κυβέρνηση να εξετάζει είτε τη μεταφορά τους στο μέλλον, με ανταλλαγή στον ασφαλιστικό τους χρόνο ή με σταδιακή αποπληρωμή τους, μετά το 2018, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στόχος είναι να καταφέρει ο ΟΑΕΕ να αυξήσει τα έσοδά του, κατά 350 εκατ ευρώ το λιγότερο, το 2017. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των 442.610 ενεργών ασφαλισμένων, επί συνόλου 697.876, που έχουν καταγραφεί στα μητρώα του Οργανισμού και οι οποίοι κατά μέσο όρο καταβάλλουν κάθε δίμηνο τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές (63% του συνόλου), δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες του Ταμείου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι φέτος θα χρειαστούν επιπλέον 300 εκατ ευρώ ως πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για να «βγει η χρονιά». Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το ασταθές περιβάλλον που αναμένεται να δημιουργηθεί, τουλάχιστον στις αρχές της νέας χρονιάς με τον νέο τρόπο καταβολής εισφορών, που αναγκάζει την κυβέρνηση να επιδιώξει να επαναφέρει στον ΟΑΕΕ δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται εκτός.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέσα σε περίπου ένα έτος, οι μισοί από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που είχαν επιλέξει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, βγήκαν εκτός διαδικασίας. Από το σύνολο των 105.094 οφειλετών που έσπευσαν να ρυθμιστούν, οι 51.144 απώλεσαν τη ρύθμιση, είτε επειδή δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες δόσεις, είτε γιατί δεν κατέβαλλαν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες. Αποτέλεσμα είναι το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών να χάσει κεφαλαιοποιημένες οφειλές ύψους 638.461.610 ευρώ, ενώ η συνολική ενεργή κεφαλαιοποιημένη οφειλή έχει περιοριστεί στα 475.166.120 ευρώ. Έως τώρα, μέσα σε 12 μήνες, στο Ταμείο έχουν εισρεύσει έσοδα 142.689.991 ευρώ μέσω δόσεων και 27.370.746 ευρώ μέσω εφάπαξ εξόφλησης. Η απώλεια τόσων πολλών οφειλετών από τη διαδικασία της ρύθμισης, έχει ως αποτέλεσμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ο ΟΑΕΕ να προσδοκά έσοδα 34.771.963 ευρώ μόλις. Επίσης, έως το τέλος του 2017, αν δεν αλλάξει κάτι, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα εισπραχθούν 79.342.835 ευρώ.