Οικονομία

Ισχνό το ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Ισχνό το ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Το ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων παραμένει περιορισμένο, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις 181 αιτήσεις από ευάλωτα νοικοκυριά.

Επιπλέον, 94 αιτήσεις βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ενώ άλλες 530 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Οι δικαιούχοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα λαμβάνουν ήδη επίδομα στεγαστικού δανείου, το οποίο πρόκειται να αυξηθεί από 70-210 ευρώ σε 75-375 ευρώ.

Παρά το περιορισμένο ενδιαφέρον από τους ευάλωτους δανειολήπτες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχωρά στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, με στόχο τη λειτουργία του φορέα εντός του 2025. Δύο κοινοπραξίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον: η πρώτη αποτελείται από τις εταιρείες Fortress, Bain, και Christofferson, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει την Kaican Hellas, θυγατρική της Cepal, σε συνεργασία με την Beaumont.

Παρόλα αυτά, το χαμηλό ενδιαφέρον από τα νοικοκυριά μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές από τη συμμετοχή στην τελική φάση του διαγωνισμού, καθώς θεωρούν ότι η επένδυση αυτή δεν προσφέρει επαρκές οικονομικό όφελος.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας παραμένει αισιόδοξο για την επιτυχία του διαγωνισμού, δημοσιεύοντας τρεις υπουργικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τις διαδικασίες μεταβίβασης της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, την καθορισμένη τιμή επαναγοράς και το ποσό του επιδόματος που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Ο φορέας αυτός προβλέπεται από τον πτωχευτικό νόμο του 2020 και δίνει τη δυνατότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία προκειμένου να αποφύγουν την έξωση, διασφαλίζοντας παράλληλα την παραμονή τους στο ακίνητο μέσω επιδότησης ενοικίου.