Οικονομία

Φωτίου: Εξορθολογισμός, όχι περικοπές προνοιακών επιδομάτων

Φωτίου: Εξορθολογισμός, όχι περικοπές προνοιακών επιδομάτων
Αρνητική σε ενδεχόμενες περικοπές προνοιακών επιδομάτων εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται εξορθολογισμός όλου του συστήματος

Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα κοινωνικά δικαιώματα, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κα Φωτίου επισήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας, που θα χορηγεί επιδόματα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίο σύστημα παρακολούθησης και για το λόγο αυτό έχουν ήδη μπει τα επιδόματα σε ενιαία πληροφοριακή πλατφόρμα.

Ειδικά για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η κα Φωτίου επανέλαβε ότι παραμένει ο στόχος να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από την 1.1.17 και μετά. Έως τότε όμως θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ, απαιτείται δαπάνη που σε ετήσια βάση, ανέρχεται στα 900 εκατ ευρώ. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες- δράσεις που προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Εργασίας για να πλαισιωθεί το ΚΕΑ, αφορούν την εύρεση εργασίας, την εξειδίκευση ειδικοτήτων και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Στόχος είναι από το σύνολο των συμμετεχόντων το 10% να βρει εργασία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και αφορούν την ελεύθερη είσοδο σε νοσοκομεία και τη μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα για όσους ενταχθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.