Οικονομία

Διήμερο «μπρα ντε φερ» με τους θεσμούς: Εργασιακά, ασφαλιστικό, προνοιακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Διήμερο «μπρα ντε φερ» με τους θεσμούς: Όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (εργασιακά, ασφαλιστικό, προνοιακά) Διήμερο «μπρα ντε φερ» με τους θεσμούς: Όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (εργασιακά, ασφαλιστικό, προνοιακά)
του Βασίλη Αγγελόπουλου Σε δύο… δόσεις, σήμερα και αύριο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους επικεφαλής των θεσμών με αντικείμενο τα εργασιακά, τα προνοιακά και τις εκκρεμότητες του Ασφαλιστικού.

Οι διαπραγματεύσεις για εργασιακά και Ασφαλιστικό θα γίνουν από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι. Δύο ώρες νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου θα πραγματοποιήσει με τη σειρά της, συνάντηση με τους θεσμούς, με θέμα τις αλλαγές στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων καθώς πρέπει να εξοικονομηθούν έως 900 εκατ ευρώ για να καταστεί εφικτό να εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από την 1.1.17 σε όλη τη χώρα. Η κ. Φωτίου δηλώνει ότι προσέρχεται στη συνάντηση επιδιώκοντας να μην υπάρξουν περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αλλά αποδέχεται τον εξορθολογισμό τους. Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει παρεμβάσεις σε οικογενειακά και σε αναπηρικά επιδόματα (πχ τυφλών). Υπενθυμίζεται ότι υπερβαίνουν τους 500.000 οι πολίτες, οι οποίοι λαμβάνουν κάποιο επίδομα προνοιακού χαρακτήρα, με τη συνολική ετήσια δαπάνη να φτάνει στα επίπεδα των 5 δισεκ ευρώ. Επίσης, ξεπερνούν τα 100 τα επιδόματα που χορηγούνται μόνο από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης.

Η σημερινή πρώτη συνάντηση για τα εργασιακά αναμένεται να είναι διερευνητικού χαρακτήρα, αφού οι διαπραγματεύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Άλλωστε πρέπει πρώτα να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τις προτάσεις για αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνάντηση θα δείξει τις προθέσεις των θεσμών στα παραπάνω ζητήματα, αλλά και στο θέμα των αλλαγών στο πεδίο του συνδικαλισμού.

Παράλληλα, υπάρχουν συγκεκριμένα «αγκάθια» που αφορούν το Ασφαλιστικό για τα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις. Θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξει προς το χειρότερο το καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν στο εξής, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές έως 2.000 κατοίκους. Επίσης, εκκρεμότητα υπάρχει και στο σκέλος της κατάργησης της έκπτωσης για εξαγορά πλασματικών ετών, αλλά και στην αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για αυτοαπασχολούμενους. Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά θέλει να πάρει τη συγκατάθεση των θεσμών για συγκεκριμένες αλλαγές που αφορούν το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Το υπουργείο Εργασίας, επιδιώκει να πετύχει από την 1.1.17 να καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από οφειλέτες του Οργανισμού, για να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, αυξάνοντας κατά 300.000 τους ενεργούς ασφαλισμένους. Ως κίνητρο προσφέρει το «πάγωμα» των οφειλών για χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2018, καθώς και τη χορήγηση ολιγόμηνης ασφαλιστικής ενημερότητας. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να θέσει προς έγκριση και την πρόταση για δημιουργία επαγγελματικού ταμείου από τους κλάδους των μηχανικών και των δικηγόρων.