Οικονομία

Σπίρτζης: Καταβάλλονται οι μισθοί Ιουλίου για τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ

Σπίρτζης: Καταβάλλονται οι μισθοί Ιουλίου για τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ
Τις επόμενες ώρες καταβάλλονται 3 εκατομμύρια ευρώ για τα δεδουλευμένα του Ιουλίου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, δήλωσε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης

Όπως ανέφερε, οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο προς τον ΟΑΣΘ και τους εργαζόμενους απορρίφθηκαν. Συγκεκριμένα είχε προταθεί να γίνει απευθείας πληρωμή των δεδουλευμένων στους λογαριασμούς των εργαζομένων, πρόταση η οποία απορρίφθηκε.

Επίσης, ζητήθηκε να δοθεί από τον ΟΑΣΘ ισόποση εγγυητική επιστολή για να δοθεί προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το 2016, που επίσης απορρίφθηκε.

Η τρίτη πρόταση αφορά την καταβολή 2.000.000 εκ. ευρώ από το υπουργείο Παιδείας και 1.000.000 εκ ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εξόφληση του μήνα Ιουλίου, με την προϋπόθεση να δοθεί λίστα με τις πληρωμές προκειμένου να ελεγχθεί ότι τα χρήματα αυτά πήγαν στους εργαζομένους και όχι σε άλλες υποχρεώσεις του Οργανισμού. Και τρίτη αυτή πρόταση απορρίφθηκε, ωστόσο το υπουργείο όπως δεσμεύτηκε ο κ. Σπίρτζης προχωρά στην καταβολή του ένα μήνα δεδουλευμένων των εργαζομένων «και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

Όπως πρόσθεσε θα γίνει έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα χρήματα πήγαν στους λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπάρξει πλήρης εικόνα της μισθοδοσίας των εργαζομένων και στη συνέχεια θα καταβληθεί και το ποσό για την καταβολή του μισθού του Αυγούστου, σημειώνοντας παράλληλα πως ο ΟΑΣΘ και όχι το ελληνικό δημόσιο χρωστά τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

«Μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί η διοίκηση του ΟΑΣΘ, αν όλα τα χρήματα πάνε για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας επίσης πως «μένει να δούμε και να αποκαλυφθεί αν οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι ή είναι επί της ουσίας η δεύτερη διοίκηση του ΟΑΣΘ με το κάλυμμα του συνδικάτου των εργαζομένων».

Επίσης αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε πως «μένει να δούμε αν κάποια στιγμή θα πάρουνε τις ευθύνες τους, αν θέλουν να συνεχιστεί το σκάνδαλο των 60 χρόνων, αν θέλουν να μιλήσουνε πραγματικά για το τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη ή αν θα ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα και θα λένε να το λύσει το υπουργείο, η κυβέρνηση το πρόβλημα που η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει δημιουργήσει και μετά θα συζητήσουμε».

Ακόμη αναφέρθηκε στους τοπικούς άρχοντες και «πως δεν παίρνουν συγκεκριμένη θέση», σημειώνοντας πως «ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι ασκούν διοίκηση. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι είναι νόμιμο να γίνεται στις δημόσιες υπηρεσίες και τι είναι παράνομο, γνωρίζουν ότι χωρίς εγγυήσεις δεν μπορεί να δοθούν προκαταβολικά χρήματα , τα γνωρίζουν αυτά. Το να τοποθετείται κάποιος και να λέει ‘λύστε το πρόβλημα’ χωρίς να λαμβάνει υπόψην του το πώς θα λυθεί και έχοντας θέση ευθύνης, κάτι λέει».

Ερωτηθείς αν την πρόταση αυτή που υλοποιεί το υπουργείο, την δέχονται οι εργαζόμενοι, ο υπουργός τόνισε πως «δεν μας αφορά», ενώ όπως πρόσθεσε στη συνέχεια «εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε ακάλυπτα τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, δεν μπορούμε να δίνουμε παραπάνω λεφτά στη διοίκηση του ΟΑΣΘ που θα κατευθύνονται για τις υποχρεώσεις του ΟΑΣΘ στους εργαζόμενους και να πηγαίνουν σε άλλες υποχρεώσεις του ΟΑΣΘ, δεν μπορούμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση».

Σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΣΘ με την οποία ζητά από το υπουργείο να δοθούν προκαταβολικά οι επιδοτήσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου για την πληρωμή των εργαζομένων, ο υπουργός αναφέρθηκε στις «πρόσθετες διεκδικήσεις του ΟΑΣΘ ύψους 134 εκατομμύριων ευρώ παρεμπίπτοντος του αιτήματος και της επίλυσης του ζητήματος καταβολής των δεδουλευμένων», σημειώνοντας πως «πλέον όλα έχουν αποκαλυφθεί στους πολίτες, τον ρόλο που παίζει ο καθένας, την καθαρή στάση που πρέπει να έχει ο καθένας και δεν έχει ή έχει και αν θεσμικά υπηρετεί τον ρόλο του».
«Εμείς αυτό που έχουμε δεσμευτεί το υλοποιούμε, αυτό που προτείναμε το υλοποιούμε. Θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης θα είναι ενήμερος για όλα», τόνισε επίσης, σχετικά με «τα ποσά που δίνονται στον ΟΑΣΘ, την μισθοδοσία του ΟΑΣΘ, το μετοχολόγιο του ΟΑΣΘ που είναι κρυφό όλες αυτές τις δεκαετίες, τα 60 χρόνια σκάνδαλο που κάποιοι θέλουν να το διατηρήσουν».