Οικονομία

Τσακίρης – ΟΑΕΕ: Προληπτικά ζητήθηκαν τα 200 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ

Τσακίρης – ΟΑΕΕ: Προληπτικά ζητήθηκαν τα 200 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου «Μαξιλάρι» και «προληπτική κίνηση» για να καλυφθούν εάν χρειαστεί οι ανάγκες για την καταβολή συντάξεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, χαρακτήρισε ο διοικητής του ΟΑΕΕ την απόφαση του ΔΣ να ζητήσει άλλα 200 εκατ. ευρώ από τον «υπο–κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, πέραν των 150 εκατ. ευρώ που είχε αιτηθεί μόλις πριν από 15 ημέρες.

Με δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», ο κ. Δημήτρης Τσακίρης ξεκαθάρισε ότι τα ποσά που ζητήθηκαν «είναι από την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, η οποία υπάγεται και διαχειρίζεται ο ΑΚΑΓΕ, αλλά ο σκοπός αυτού του λογαριασμού δεν είναι για τις νεώτερες γενιές. Είναι για τους ασφαλισμένους, όταν τα ταμεία τους δεν έχουν, δυσκολεύονται, δεν έχουν τα αποθεματικά, για να τους δώσουν τις συντάξεις του τρέχοντος μήνα, ή του επόμενου μήνα. Δεν είναι ο “κουμπαράς” ο οποίος αν χρειαστεί θα ανοίξει 1.1.2019, ο μεγάλος, λεγόμενος, λογαριασμός του ΑΚΑΓΕ». 

Από το συγκεκριμένο λογαριασμό της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων, προβλέπεται ότι μπορούν να διατεθούν συνολικά 395 εκατ. ευρώ, για το σκοπό που προαναφέρθηκε. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, η διοίκηση του ΟΑΕΕ είχε υποβάλλει αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο για τα 150 εκατ. ευρώ στις 21.9.2016 και την επόμενη μέρα, στις 22.9. 2016 υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο και η διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία όμως, τελικά «αποφάσισε να μην ζητήσει τα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία απέμεναν».

«Κατόπιν αυτού, εφόσον υπήρχε αυτή η διαθεσιμότητα, εμείς σαν Οργανισμός, σαν διοικητικό συμβούλιο, ζητήσαμε από το υπουργείο να μας δώσει αυτά τα 200 εκατ. ευρώ για να τα έχουμε σαν “μαξιλάρι”, ώστε εάν χρειαστούν, αν προκύψουν ανάγκες τους επόμενους δύο μήνες, να καλύψουμε την υποχρέωση χορήγησης συντάξεων, στους συνταξιούχους».

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ υπογράμμισε ότι τα δύο αιτήματα έγιναν προληπτικά, για λόγους τεχνικής φύσεως, οι οποίοι σχετίζονται με την περιοδικότητα είσπραξης των εισφορών των ασφαλισμένων από τον οργανισμό, ώστε να καταβάλλονται οι συντάξεις.

«Είναι μια προληπτική κίνηση και υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο να προκύψουν ανάγκες, διότι σε εμάς τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο, που είναι “ζυγοί” παρουσιάζεται χαμηλή εισπραξιμότητα».
 
Ο κ. Τσακίρης πρόσθεσε ότι υπολογίζει να καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου του 2016, οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017, στους συνταξιούχους, ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους, ενόψει των γιορτών.