Οικονομία

Ποιες περικοπές θα γίνουν στις συντάξεις το 2017

Ποιες περικοπές θα γίνουν στις συντάξεις το 2017
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Περικοπές με τρεις διαφορετικούς τρόπους, αναμένεται να προκύψουν στις συντάξιμες αποδοχές δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων και το 2017. Οι περικοπές αυτές θα προέλθουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, από τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις στο ΕΚΑΣ, τις επικουρικές συντάξεις και το νέο τρόπο υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα:

- ΕΚΑΣ: Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι το 2017 θα προκύψει μείωση κατά 434 εκατ. ευρώ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει μείωση του Επιδόματος στους περίπου 270.000 δικαιούχους σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε θα προκύψει κατάργησή του σε κάποιες από τις κατηγορίες συνταξιούχων που το λαμβάνουν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

- Επικουρικές: Επίσης, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφεται μείωση της δαπάνης για συντάξεις κατά 152 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα περίπου 1,3 εκατ. των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να συμβιβαστούν με μικρότερα ποσά. Οι περικοπές θα αποτελέσουν συνέχεια στις φετινές μειώσεις που επιβάρυναν 248.618 συνταξιούχους, με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ. Πιθανότατα δεν θα είναι νέες μειώσεις, αλλά συνέχεια των φετινών, που οδηγούν σε περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης και για το νέο έτος.

- Ασφαλιστικές εισφορές: Από 1.1.17 οι εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες θα αντιστοιχούν στο 26,95% του εισοδήματός τους (20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για ΕΟΠΥΥ). Από το μοντέλο αυτό εκτιμάται ότι θα έχουν επιβάρυνση όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα αυξημένες θα είναι για το νέο έτος και οι εισφορές των αγροτών που θα φτάσουν στο 20,95%, δηλαδή 14% για κύρια σύνταξη και 6,95% για ΕΟΠΥΥ. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Εργασίας ποια εισοδήματα θα αξιοποιήσει για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Το πιθανότερο είναι να αξιοποιηθούν τα εισοδήματα του 2015 για τις εισφορές του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και του 2016 για τις εισφορές του β’ εξαμήνου.