Οικονομία

Νέοι μαθαίνουν για τα προγράμματα κινητικότητας της ΕΕ

Νέοι μαθαίνουν για τα προγράμματα κινητικότητας της ΕΕ
Στην ενημέρωση των νέων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα προγράμματα κινητικότητας της ΕΕ για σπουδές και επιχειρηματικότητα, εστιάζει σήμερα το roadshow, που πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης της Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Πρόκειται για επέκταση του προγράμματος Erasmus, το οποίο προοριζόταν αρχικά για φοιτητές και λόγω της τεράστιας επιτυχίας του, τώρα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και άλλων κατηγοριών, όπως για παράδειγμα των επιχειρηματιών, λέει ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα, Άρης Περουλάκης, ο οποίος μετέχει στο roadshow.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη μετάβαση για έξι μήνες με πληρωμένα τα έξοδα σε μια άλλη χώρα, για σπουδές, πρακτική η επιχειρηματική κατάρτιση, δίπλα σε άλλον επιχειρηματία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έχεις κερδίσει την εμπειρία και ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό σου, μας εξηγεί.

Εμείς, προσθέτει, κάνουμε αυτά τα roadshow μέσω των κατά τόπους Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης και φορέων όπως το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης, προκειμένου να εξηγήσουμε στον κόσμο ποιες ακριβώς είναι οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις. Το Erasmus για επιχειρηματίες το έχει αναλάβει η Asset Technologies.

Το τρέχον roadshow περιέλαβε την ενημέρωση στις πόλεις Ξάνθη Καβάλα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη.

Έχουμε διαπιστώσει ότι πάνω από 50%-60% των εργοδοτών θεωρούν πλεονέκτημα να υπάρχει στο βιογραφικό των υποψηφίων για πρόσληψη αυτή τη μετακίνηση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Πρακτικά αν το δει κάποιος, τονίζει ο κ. Περουλάκης, μπορεί να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία και εικόνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, αντί να κάνει μεταπτυχιακά και διδακτορικά, για τα οποία μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα.

Το επόμενο κύμα ενημέρωσης των νέων αφορά τα startup και ξεκινάει τον Νοέμβριο. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη βοήθεια startupers θα ενημερώσουν τους νέους της Ελλάδας για την αξία των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που μπορεί να είναι οι δικές τους και για τις δυνατότητες υλοποίησής τους.