Πολιτική

Κοινοβουλευτική αντεπίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτική αντεπίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Σε τροχιά αξιωματική αντιπολίτευσης επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Παππά να εξαπολύει εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής και να δίνει από την συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος το σήμα για σκληρό πρέσινγκ στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Ο κ. Παππάς από το βήμα της Ολομέλειας, εξαπέλυσε πυρά στον πρωθυπουργό για την τραγωδία των Τεμπών, αποκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη «αρχιερέα της συγκάλυψης», ενώ σχολιάζοντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού αμέσως μετά την ομιλία του, μίλησε για «φτωχή παράσταση».

Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε και η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία, καλώντας τον Κυριάκος Μητσοτάκη να απαντήσει για τα 4.000 οργανικά κενά της Πυροσβεστικής, για το επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά και να δωσει εξηγήσεις γιατί «οι φωτιές σταματούν στη θάλασσα και τον οικιστικό ιστό».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, ενημέρωση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, επικαλούμενος Τούρκους αξιωματούχους που όπως είπε «μιλούν για εξελίξεις και πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει σε ποια κατεύθυνση είναι αυτές», ενώ εκτόξευσε βέλη και για την ακρίβεια κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει ανοχύρωτους τους πολίτες.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κ.Ο., ο ίδιος τόνισε πως «η Αριστερά δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν» και υπενθύμισε στους βουλευτές τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα.

«Είμαστε δύναμη πατριωτική. Είμαστε η κυβέρνηση, που επί υπουργίας Κοτζιά, είχαμε καταφέρει να υπάρχει ηρεμία χωρίς να δαπανούμε μεγάλα ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα. που είχαμε καταφέρει να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας που πετύχαμε το διπλωματικό προβάδισμα για την Ελλάδα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «είμαστε υπέρ της του συνεχούς διαλόγου με την Τουρκία με σαφείς κόκκινες γραμμές όμως έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για την κοινοβουλευτική δράση των βουλευτών, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «η δραστηριότητά μας εντός του κοινοβουλίου μπορεί να είναι ενοποιητική και πολλαπλασιαστική για το χώρο μας», ενώ εκτίμησε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεδιπλώσει και υλοποιεί μία στρατηγική ιστορικού αναθεωρητισμού σε δύο επίπεδα.

«Με ένα υποτιθέμενο προοδευτικό - κεντρώο περίβλημα και ενώ έχει ενσωματώσει πρόσωπα και στρατηγικές της ακροδεξιάς του 2000, εργαλειοποιεί και εκλογικεύει τα επιχειρήματα και τα αφηγήματα της άκρα δεξιάς στην Ελλάδα. Επιχειρεί να σβήσει από τη συλλογική μνήμη την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας, της πολιτικής ανωμαλίας που πολλοί αγωνιστές αλλά κυρίως η Δημοκρατία μας πλήρωσαν. Στόχος, προφανώς, να ξεπλυθεί η ακροδεξιά και οι ιστορικές ευθύνες της», επισήμανε.
Υπογράμμισε δε, πως «την ίδια στρατηγική επιλογή εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης και για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να σβήσει από τη συλλογική μνήμη τις κεντρικές, κορυφαίες, ιστορικές ευθύνες της Ν.Δ. από την πρόσφατη ιστορία. Δεν θέλει να θυμόμαστε ότι το 2010 είχαμε τυπική χρεοκοπία και ότι μέχρι το 2015 χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Θέλει να θυμόμαστε ένα εξάμηνο, λέει, του 2015. Και κάνει μία συστηματική προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας όπου οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας εγκαλούν την παράταξη που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε καταλήγοντας πως «η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για εμάς ιστορικό χρέος. Και δεν αφορά πρόσωπα. Αφορά την υπεράσπιση της ιστορίας και της δικής μας της παράταξης αλλά και των αγώνων του λαού να φέρει μια αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να βρεθεί -και θα βρεθεί- στην αιχμή και στην πρωτοπορία της προοδευτικής αντεπίθεσης».