Οικονομία

Ποιοι θα πληρώσουν τον «υποκατώτατο» μισθό

Ποιοι θα πληρώσουν τον «υποκατώτατο» μισθό
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Η πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Εργασιακά, που αφορά τη δημιουργία ενός «υποκατώτατου» μισθού, που θα συνδεθεί με την εργασιακή εμπειρία όσων εισέρχονται στην αγορά εργασίας, δεν είναι… αναίμακτη.

Το αντίθετο μάλιστα, αφού εάν εφαρμοστεί θα καλύψει ένα μεγάλο εύρος ανέργων, οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν με μικρότερες αποδοχές από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί η πρόταση της Επιτροπής να οδηγήσει σε κατάργηση του κατώτατου μισθού των 511 ευρώ που ισχύει από το 2012 για όσους είναι κάτω των 25 ετών, όμως η επιβάρυνση που θα προκύψει από το νέο υποκατώτατο μισθό, μπορεί να έχει ακόμα χειρότερες επιδράσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση, όπως καταγράφηκε στο πόρισμα της Επιτροπής, ο νέος, υποκατώτατος μισθός θα ισούται με το 90% του κατώτατου μισθού για τον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας (527 ευρώ μικτά) και με το 95% του κατώτατου μισθού για τον 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας (556 ευρώ μικτά).

Πιο συγκεκριμένα από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εργασίας και τα οποία προέρχονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ, αλλά και από την ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:

* To 51,2% των ανέργων ηλικίας 30 – 54 ετών δεν διαθέτει εργασιακή εμπειρία.

* Το 66,3% των ανέργων κάτω των 30 ετών, επίσης δεν διαθέτει εργασιακή εμπειρία.

* Συνολικά το 56% των ανέργων δεν έχει εργασιακή εμπειρία.

Το «μάρμαρο» αυτής της κυοφορούμενης αλλαγής θα κληθούν να πληρώσουν οι εξής κατηγορίες ανέργων:

-Νέοι απόφοιτοι λυκείου (ή και υποχρεωτικής εκπαίδευσης) χωρίς κάποια άλλη κατάρτιση και με μηδενική εργασιακή εμπειρία.

-Νέοι με τεχνική/επαγγελματική κατάρτιση εκτός της δευτεροβάθμιας,αλλά χωρίς εργασιακή εμπειρία.

-Νέοι (μεταξύ 25-30 ετών) με πανεπιστημιακή μόρφωση, ηλικίας 25 – 30 ετών που έχουν καταφέρει να λάβουν μεταπτυχιακούς τίτλους, αλλά δεν διαθέτουν προϋπηρεσία, ή η προϋπηρεσία τους είναι ελάχιστη και σε επαγγέλματα που έχουν πληγεί εν μέσω κρίσης.