Υγεία

Το δημοφιλές ρόφημα των Starbucks που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στους εφήβους

Το δημοφιλές ρόφημα των Starbucks που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στους εφήβους Φωτογραφία: pexels Chevanon Photography
Το δημοφιλές ρόφημα που πωλείται στα Starbucks περιέχει μεγαλύτερη δόση καφεϊνης από τη συνιστώμενη.

Είναι το πιο μοντέρνο ποτό του φθινοπώρου, αλλά θα μπορούσε ένα Pumpkin Spiced Latte από τα Starbucks να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης στους εφήβους;

Ναι, σύμφωνα με έναν γιατρό που έχει προειδοποιήσει για τα σοκαριστικά υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο ποτό.

Η μεγάλη έκδοση του ροφήματος, που πωλείται σε καταστήματα καφέ όπως τα Starbucks, μπορούν να περιέχουν σχεδόν 135 mg καφεΐνης, σύμφωνα με την Dailymail.

Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 mg ημερησίως στα οποία συνιστάται να περιορίζονται τα παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με τον γιατρό Masarat Jilani, η υπερβολική ποσότητα καφεϊνης θα μπορούσε να αυξήσει όχι μόνο τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αλλά επίσης να κάνει έναν έφηβο να αναπτύξει παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.

«Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης για τους νεαρούς εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γνωστό ως ταχυκαρδία, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά για τους εφήβους με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Δρ Masarat Jilani.

«Πέρα από τη σωματική βλάβη, η υπερβολική καφεΐνη στους εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης και ανησυχία, καθώς και σε επιδείνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη».

Ως εκ τούτου, συνέστησε στους γονείς να μιλήσουν στους εφήβους τους για τους κινδύνους και πώς θα μπορούσαν να τους μετριάσουν.

«Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποτήρι Pumpkin Spiced Latte περιέχει περισσότερη από τη συνιστώμενη δόση καφεΐνης για έναν έφηβο σημαίνει ότι αξίζει να του μιλήσουμε για την καφεΐνη μετά το σχολείο αυτό το φθινόπωρο», ανέφερε.

«Υπενθυμίστε τους ότι υπάρχει πάντα η επιλογή να ζητήσετε ντεκαφεϊνέ όταν παραγγέλνετε το μοντέρνο ρόφημα αυτής της σεζόν».

Όχι μόνο καφεϊνη αλλά και υπερβολική ζάχαρη

Η καφεΐνη δεν είναι ο μόνος πιθανός κίνδυνος για την υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ιστότοπο των Starbucks, το «venti» (μεγάλο) Pumpkin Spiced Latte περιέχει πάνω από 42 γραμμάρια ζάχαρης ή 10 κουταλάκια του γλυκού.

Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις συστάσεις του NHS που λένε ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια γλυκών την ημέρα, ενώ οι κάτω των 18 ετών καλούνται να καταναλώνουν ακόμη λιγότερα.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με θέματα όπως η παχυσαρκία και η τερηδόνα.

Η κατανάλωση καφεΐνης μεταξύ των νέων έχει γίνει ένας αυξημένος στόχος για εκκλήσεις για ρύθμιση, ιδίως όσον αφορά τα ενεργειακά ποτά.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μεταξύ 80mg έως 300mg καφεΐνης ανά μερίδα.

Ένα κουτί Monster Energy των 500 ml, για παράδειγμα, περιέχει έως και 160 mg καφεΐνης.

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης όταν καταναλώνεται.

Προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία κατά συνέπεια αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

Ενώ αυτή η άνοδος της αρτηριακής πίεσης είναι προσωρινή, το NHS προειδοποιεί ότι η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα, περίπου 400 mg καφεΐνης, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται υπέρταση, είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για πολλαπλές σοβαρές καρδιαγγειακές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κανόνες ορίζουν ήδη ότι κάθε ενεργειακό ποτό με περισσότερα από 150 mg καφεΐνης ανά λίτρο πρέπει να φέρει ετικέτα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Τα σχέδια για την απαγόρευση της πώλησης ενεργειακών ποτών σε άτομα κάτω των 16 ετών το 2019, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο του Εργατικού Κόμματος, τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν πάνω από 150 mg καφεΐνης θα απαγορευθούν προς πώληση σε παιδιά με τους κανόνες που επιβάλλονται από τα εμπορικά πρότυπα.

Ένας εκπρόσωπος των Starbucks είπε: «Τα ποτά Starbucks δεν προορίζονται ούτε διατίθενται στην αγορά για άτομα κάτω των 18 ετών».

«Όλα τα ροφήματα με βάση τον καφέ μπορούν να γίνουν και ντεκαφεϊνέ ως επιλογή και στο μικρότερο μέγεθός μας, Tall».