Οικονομία

ΟΑΕΕ: Πρόσβαση στην απασχόληση για πρόσφυγες

ΟΑΕΕ: Πρόσβαση στην απασχόληση για πρόσφυγες
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Πρόσβαση στην απασχόληση, χωρίς να απαιτείται πλέον άδεια εργασίας, θα έχουν στο εξήςόσοι είναι πρόσφυγες και ανήκουν είτε στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, είτε τους έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σε εγκύκλιο του ΟΑΕΕ ορίζεται η συγκεκριμένη διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, όπως θεσμοθετήθηκε στα άρθρα 69 και 71 του Ν. 4375/2016.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, αδειών διαμονής σε ισχύ. Αντίθετα για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση για διεθνή προστασία δηλαδή για τους αλλοδαπούς ή τους ανιθαγενείς, που έχουν καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας αρχής αίτηση, με την οποία ζητούν να αναγνωριστούν ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, προϋπόθεση είναι η κατοχή του απαιτούμενου «Δελτίου αιτούντος διεθνή προστασία» ή «Δελτίου αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού», που να βρίσκεται σε ισχύ.

Σε όλες τις περιπτώσεις των δικαιούχων η πρόσβαση στην απασχόληση γίνεται με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους ημεδαπούς.