Οικονομία

Βιβλίο: H Κοινωνική Ασφάλιση ως προϋπόθεση Οικονομικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής

Βιβλίο: H Κοινωνική Ασφάλιση ως προϋπόθεση Οικονομικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής
Η διαχρονική προσέγγιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού ζητήματος της χώρας καθώς και η ανεπιτυχής προσπάθεια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αναδεικνύονται στο βιβλίο που επιμελήθηκαν η κ. Άρτεμις Αναγνώστου – Δεδούλη και η κ. Π. Παπαρηγοπούλου – Πεχλιβανίδη και έχει τον τίτλο «Η κοινωνική ασφάλιση, ως προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής», των εκδόσεων Παπαζήση.

Το βιβλίο έχει εκδοθεί με χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος και περιλαμβάνει 19 εισηγήσεις εκ των οποίων δύο εισαγωγικές για τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων (Ν. Χριστοδουλάκης, Ε. Κουσούλης) και τις συγκρούσεις αξιών και ιδεολογιών που βρίσκονται πίσω από αυτές. Επίσης, άλλες πέντε εισηγήσεις για την οικονομική διάσταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (Θ. Μητράκος, Φ. Σαχινίδης, Ν. Φίλιππας, Π. Λιαργκόβας και Χ. Τριαντόπουλος), πέντε εισηγήσεις για τη διασύνδεση της κοινωνικής ασφάλισης με την κοινωνική πρόνοια (Π. Τσακλόγλου, Θ. Γεωργιάδης, Γ. Αμίτσης, Σ. Καλαντζή και Β. Τσακατάρα) και επτά εισηγήσεις για την αξιολόγηση και τη συνταγματικότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (Σ.Τσέλλου, Π. Κυριακουλάκος, Χ. Φύτρος, Α. Αναγνώστου Δεδούλη, Π. Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη, Α. Παπακωνσταντίνου, Ξ. Κοντιάδης). Ακολουθούν οι συμπερασματικές παρατηρήσεις των εισηγήσεων, το Πόρισμα της καλούμενης "Επιτροπής των Σοφών" και κριτική προσέγγισή του Πορίσματος από την Ένωση για την Προστασία των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (www.epkodi.gr).

Στην παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες και έλαβαν μέρος ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος,  και οι καθηγητές κ. Π. Λιαργκόβας και κ. Ξ. Κοντιάδης, κατέστησαν σαφές ότι, οι  μεταρρυθμίσεις γενικότερα προϋποθέτουν αφενός ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο με άξονα την ανάπτυξη της χώρας, συνεχή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους και αναπροσαρμογή των επιμέρους στόχων τους, αφετέρου κοινούς στόχους και αξίες με βάση την πραγματικότητα, τους οποίους θα πρέπει να συμμερίζεται και η ελληνική κοινωνία.

Τις προϋποθέσεις αυτές δεν πληροί η τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν.4387/2016.  Για τον λόγο αυτό πολύ σύντομα θα είναι απαραίτητες   νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, όπως ήδη «προαναγγέλλονται»  από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και τα μηνύματα των Θεσμών.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τη βάση για την κατανόηση του προβλήματος, θέτει τις βασικές συνιστώσες για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων και περιέχει ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επόμενη - επερχόμενη ασφαλιστική ρύθμιση, ώστε να αποκτήσει την πραγματική και ουσιώδη  δυναμική μιας μεταρρύθμισης.

Την πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου είχε η Ένωση για την Προστασία των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (www.epkodi.gr).