Οικονομία

Η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια - «Καμία δέσμευση για το μέλλον» τονίζει η Λαγκάρντ

Η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια - «Καμία δέσμευση για το μέλλον» τονίζει η Λαγκάρντ Φωτογραφία: EPA/ ANDRE PAIN
Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια ξανά σήμερα, Πέμπτη, αλλά δεν έδωσε σημαντικά στοιχεία για το επόμενο βήμα, που ενδιαφέρει περισσότερο τους επενδυτές.

Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, σε 3,50%, σε μια εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη, έπειτα από παρόμοια κίνηση τον Ιούνιο, καθώς τώρα ο πληθωρισμός είναι σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο του 2% και η οικονομία κλονίζεται από ύφεση, αναφέρει το Reuters.

Με δεδομένο ότι αυτή η μείωση ήταν αναμενόμενη, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήδη έχει επικεντρωθεί στο τι θα ακολουθήσει και το πώς οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα επηρεαστούν από τη δική της μείωση επιτοκίων που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Όμως, δεν δόθηκε κανένα στοιχείο για αυτό. «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μία συγκεκριμένη πορεία για τα επιτόκια», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Εξετάζουμε πολλούς δείκτες», συμπλήρωσε, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της για τις κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, τον Οκτώβριο.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, θα αυξηθεί σε 1,3% το 2025 και σε 1,5% το 2026.

Πρόκειται για μια ελαφρά πτωτική αναθεώρηση σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά 0,9%, το 2025 κατά 1,4% και το 2026 κατά 1,6%.

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Ιουνίου. Ειδικότερα, προβλέπουν ότι φέτος ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5%, το 2025 σε 2,2% και 1,9% το 2026, όπως εκτιμούσαν και τον Ιούνιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και πάλι στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 και στη συνέχεια θα μειωθεί προς τον στόχο της ΕΚΤ, το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων», επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

NETWORK