Οικονομία

Στοίχημα για τις τράπεζες η διαχείριση των κόκκινων δανείων

Στοίχημα για τις τράπεζες η διαχείριση των κόκκινων δανείων
Η διαχείριση των προβληματικών απαιτήσεων και η υλοποίηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης και παρακολούθησής τους, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς τομείς δραστηριοποίησης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και από τους βασικότερους πυλώνες της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος σε συνάρτηση και ευθυγράμμιση με τους στόχους που έχουν τεθεί στον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό SSM, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου Risk Management & Compliance Forum.

Βασικό επίσης συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι οι νέες εποπτικές ανάγκες καθώς και τα νέα διεθνή πρότυπα, που καλούνται να υιοθετήσουν οι Τράπεζες, δεν αποτελούν πλέον απλά μια εποπτική υποχρέωση, όπως παλαιότερα, αλλά ενσωματώνουν σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές, μεθοδολογίες, διαδικασίες, διακυβέρνηση δεδομένων και συστήματα και προσθέτουν αξία στο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας τους.

Στο συνέδριο αναδείχθηκε επίσης ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι μονάδες διαχείρισης κινδύνων στην αναδιάρθρωση του Τραπεζικού συστήματος και στο νέο επιχειρηματικό τοπίο που επιβάλλεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υιοθετούνται πλέον νέα μοντέλα λειτουργίας και διακυβέρνησης τόσο για εποπτικούς όσο και για επιχειρηματικούς λόγους, που επαναπροσδιορίζουν το ρόλο και τη συμβολή των μονάδων αυτών στο τραπεζικό γίγνεσθαι.

Πέραν αυτών, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Πλάτωνα Μονοκρούσου, Group Chief Economist της Eurobank Ergasias S.A., ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις επενδυτικές ευκαιρίες και προοπτικές, Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης του δημόσιου τομέα και στην αναδιάρθρωση των στρατηγικών για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών. Κατέληξε με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας για να μπει στο δρόμο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, συνοψίζοντάς τες ως εξής: Εξισορρόπηση της οικονομίας μας ως προς την κατανάλωση (90% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι 76% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη), τις επενδύσεις (11.5% στην Ελλάδα έναντι 20%), και τις εξαγωγές (30% έναντι 46%). Αντιμετώπιση της υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας. Διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας μεσοπρόθεσμα. Αντιμετώπιση του ελλείμματος στο συνταξιοδοτικό σύστημα (11% του ΑΕΠ έναντι 2½% στην Ευρωζώνη). Αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων. Αύξηση της αποταμίευσης (10% του ΑΕΠ, έναντι 23% στην Ευρωζώνη). Τέλος, τόνισε την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η ανταγωνιστικότητα ως πρώτη εθνική προτεραιότητα!

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών που μίλησαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το PRMIA (Professional Risk Managers International Association), υπογράμμισαν ότι ο στόχος που έχει τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων (που προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ), κατά 44 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 είναι φιλόδοξος, αλλά μπορεί να επιτευχθεί εάν τηρηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την ενεργητική διαχείριση του τεράστιου όγκου τους, που κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αμέσως μετά την Κύπρο.