Οικονομία

Τα ΕΛΤΑ χάνουν, η ACS του κ. Φέσσα κερδίζει!

Τα ΕΛΤΑ χάνουν, η ACS του κ. Φέσσα κερδίζει!
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Εκτός διαγωνισμού, για το έργο της μεταφοράς των ελληνικών διαβατηρίων στην Αστυνομία, κινδυνεύουν να βρεθούν τα ΕΛΤΑ. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η κοινοπραξία ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορές-ΕΛΤΑ πληρούσε τις προϋποθέσεις για να κερδίσουν το διαγωνισμό, εντούτοις ένα λάθος κινδυνεύει να αποκλείσει την εταιρία από τη συνέχιση της διαδικασίας.

Εντελώς… τυχαία, από το λάθος αυτό, ευνοείται η άλλη εταιρία που συμμετείχε στο διαγωνισμό, η γνωστή εταιρία ταχυμεταφορών ACS, που ανήκει στον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Θόδωρο Φέσσα! Είναι προφανές ότι από το λάθος που έγινε στην αποστολή φακέλου από τα ΕΛΤΑ προς τα κεντρικά της Ελληνικής Αστυνομίας, ευνοημένος είναι ο βασικός ανταγωνιστής.

Και όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης του έργου, τα ΕΛΤΑ ήταν το μεγάλο φαβορί για να κερδίσουν τον διαγωνισμό.

Ειδικότερα, στην προκήρυξη υπάρχει όρος ότι δίνεται μπόνους 20% σε όποια εταιρία διαθέτει τα περισσότερα σημεία επαφής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ACS διαθέτει λίγο περισσότερα από 300 σημεία επαφής, ενώ τα ΕΛΤΑ διαθέτουν πάνω από 1.000, λόγω της κοινοπραξίας. Άρα, ήταν συντριπτικό το πλεονέκτημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων έναντι των ανταγωνιστών τους.

Ένα λάθος, όμως, ίσως στερήσει ένα σημαντικό έργο, που έχει προϋπολογισμό 10,8 εκατ. ευρώ!

Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), που με επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για «ανικανότητα», καθώς κατάφερε η κοινοπραξία των «ΕΛΤΑ και των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ να αποκλειστεί πριν καν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, λόγω παραλείψεων στα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς είχαν προσκομίσει λάθος πιστοποιητικά».

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, θέλουν τα ΕΛΤΑ να μην έχουν αποκλειστεί ακόμα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η χρονική περίοδος υποβολής ενστάσεων. Είναι προφανές ότι θα επιχειρηθεί να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ στη διαδικασία για να μπορέσουν να «χτυπήσουν» και να κερδίσουν, τελικά, το έργο.

Η μεταφορά των διαβατηρίων της ελληνικής αστυνομίας, είναι ένα έργο που προκηρύσσεται κάθε τρία έτη. Εδώ και μία δεκαετία, το έργο το έχει αναλάβει η ACS. Φέτος, όμως, φαινόταν ότι τα ΕΛΤΑ θα μπορούσαν να κάνουν την υπέρβαση και να καρπωθούν ένα έργο, με σημαντικό οικονομικό όφελος για την εταιρία.