Ελλάδα

Έρευνα της EY αποκαλύπτει: Το 34% των Ελλήνων εργαζομένων είναι έτοιμοι να παρακάμψουν τους κανόνες για την καριέρα τους

Έρευνα της EY αποκαλύπτει: Το 34% των Ελλήνων εργαζομένων είναι έτοιμοι να παρακάμψουν τους κανόνες για την καριέρα τους Φωτογραφία: Pixabay
Ανησυχητική η προθυμία των Ελλήνων εργαζομένων να θυσιάσουν την ακεραιότητά τους για προσωπικό όφελος
Σοκαριστικά ευρήματα αναδείχθηκαν από πρόσφατη έρευνα της EY Ελλάδος, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ελλήνων εργαζομένων (34%) παραδέχονται ότι είναι προετοιμασμένοι να παρακάμψουν τους κανόνες για να βελτιώσουν τις αποδοχές τους ή την καριέρα τους.
 
Η έρευνα, που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου «2024 Global Integrity Report» της EY, κατέγραψε τις απόψεις 5.464 εργαζομένων από 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 100 εργαζομένων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια ανησυχητική προθυμία των Ελλήνων εργαζομένων να θυσιάσουν την ακεραιότητά τους για προσωπικό όφελος, σε ποσοστό που είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του 2022.
 
Η ανησυχητική αυτή τάση συνοδεύεται από το γεγονός ότι το 51% των ερωτηθέντων αναφέρουν πως υπάρχουν διευθυντικά στελέχη στον οργανισμό τους που θα θυσίαζαν την ακεραιότητα για βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος. Αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν την ανάγκη για ενίσχυση των προγραμμάτων εταιρικής διακυβέρνησης και συμμόρφωσης, καθώς και για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ακεραιότητας και ανοιχτής επικοινωνίας στις επιχειρήσεις.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην καθοδήγηση από την ηγεσία και την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, οι πιέσεις για ανοχή παραβατικών συμπεριφορών παραμένουν έντονες. 
 
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στην ακεραιότητα, υιοθετώντας αποτελεσματικές εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες που θα ενδυναμώσουν τους εργαζόμενους να αναφέρουν παραβιάσεις χωρίς φόβο αντιποίνων.