Οικονομία

Κομισιόν: Θα μελετήσουμε τις εξαγγελίες Τσίπρα

Κομισιόν: Θα μελετήσουμε τις εξαγγελίες Τσίπρα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη σαφή δέσμευση να συζητούνται εκ των προτέρων όλα τα μέτρα που αφορούν τους στόχους του προγράμματος με τους θεσμούς και όλοι οι τρόποι διαχείρισης καταστάσεων υπέρβασης των συμφωνημένων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράντχαρντ, απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές εξαγγελίες - παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ίδια τόνισε ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις της Κομισιόν με τους άλλους θεσμούς

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων που έγιναν και πρέπει να τις εξετάσει διεξοδικά πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια» ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ, σχετικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος».

Η Ανίκα Μπράιτχαρντ προσέθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουν προκληθεί στα νησιά από το μεταναστευτικό», ενώ τόνισε πως «δουλεύουμε από κοινού για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος». Η Ανίκα Μπράινταχαρντ εξέφρασε επίσης τη βούληση της Επιτροπής να «εξετάσει προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου». Υπενθύμισε, δε, πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη συζήτηση με τους θεσμούς όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος «εκ των προτέρων», καθώς και δεσμεύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί θα συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι», κατέληξε η ίδια.

Με σκεπτικισμό δέχθηκε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.Σύμφωνα με το real.gr, μιλώντας από το Ελσίνκι, δήλωσε ότι «η χθεσινή ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς, δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα».

Και υπενθύμισε, μάλιστα, το τι είχε συμβεί το 2015 με την υπαναχώρηση της τότε κυβέρνησης