Οικονομία

Νέοι κανόνες της ΕΕ για το επίδομα ανεργίας - Τι αλλάζει για τους Έλληνες που μεταναστεύουν

Νέοι κανόνες της ΕΕ για το επίδομα ανεργίας - Τι αλλάζει για τους Έλληνες που μεταναστεύουν
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τη θεσμοθέτηση ακόμα πιο αυστηρών κανόνων για την παροχή επιδομάτων ανεργίας σε κοινοτικούς μετανάστες, ετοιμάζει η ΕΕ. Στο εξής θα χορηγείται επίδομα ανεργίας, μόνο εάν ο αιτών έχει συμπληρώσεις τρεις μήνες εργασίας, στη χώρα που έχει μεταναστεύσει

Σε διαφορετική περίπτωση ο αιτών θα δικαιούται να λάβει επίδομα μόνο από το ασφαλιστικό σύστημα που ήταν ασφαλισμένος, δηλαδή στην περίπτωση των Ελλήνων μεταναστών, από τον ελληνικό ΟΑΕΔ.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να υιοθετηθούν αύριο Τρίτη, για να ικανοποιήσουν χώρες όπως η Γερμανία και Αυστρία, που συχνά παραπονιούνται για «επιδοματικό τουρισμό» από κοινοτικούς μετανάστες, ειδικά από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, σε πάνω από το 40% των περιπτώσεων όπου κάποιος ζητά επίδομα με βάση τα χρόνια ασφάλισής του στο εξωτερικό δεν έχει καν συμπληρώσει τρεις μήνες εργασίας στη χώρα όπου πλέον βρίσκεται.

Παράλληλα, οι νέοι κανόνες θα αλλάξουν το σημερινό καθεστώς για άτομα που κατοικούν σε μία ευρωπαϊκή χώρα αλλά εργάζονται σε μία άλλη.

Με βάση τους σημερινούς κανόνες, εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος χάσει τη δουλειά του λαμβάνει κοινωνικά επιδόματα από τη χώρα κατοικίας του, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του καταβάλλονταν στη χώρα εργασίας του.