Οικονομία

Πότε θα καταβάλει το δημόσιο τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ

Πότε θα καταβάλει το δημόσιο τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ
Τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στο νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) όταν εργοδότης είναι το Δημόσιο, περιγράφει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται, στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ το αργότερο την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες, του μεθεπόμενου μήνα, της μισθολογικής περιόδου απασχόλησης. Δηλαδή, οι εισφορές για παράδειγμα του μηνός Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μπορούν να καταβληθούν το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου.

Πρόκειται για τις εισφορές που αφορούν τους τακτικούς υπαλλήλους, μετακλητούς, λειτουργούς του Δημοσίου, τους τακτικούς, μετακλητούς υπαλλήλους και λειτουργούς της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τους ιερείς και υπαλλήλους των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην ΚΥΑ, που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνεται ότι από την 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές θα δηλώνονται σε μηνιαία βάση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) και θα καταβάλλονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.). Τονίζεται επίσης ότι οι εργοδότες εγγράφονται στο Μητρώο Εργοδοτών του Ε.Φ.Κ.Α. με την έναρξη της απασχόλησης των εργαζομένων τους, εφόσον δεν είναι ήδη απογεγραμμένοι εργοδότες από άλλη αιτία.

Η Α.Π.Δ. υποβάλλεται μέσω Διαδικτύου από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του
μεθεπόμενου της μισθολογικής περιόδου απασχόλησης μήνα. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης στο διαδικτυακό τόπο του Ε.Φ.Κ.Α.. Στους εργοδότες που έχουν υποβάλλει Α.Π.Δ. μέσω Διαδικτύου παρέχεται η δυνατότητα να συμπληρώσουν το περιεχόμενο αυτής, υποβάλλοντας μέσω Διαδικτύου και εντός της ορισθείσας προθεσμίας νέα Α.Π.Δ. συμπληρωματική με τα επιπλέον ασφαλιστικά στοιχεία. Μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, η υποβολή Α.Π.Δ. γίνεται αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. της έδρας του εργοδότη.

Στην περίπτωση που οι αμοιβές των παραπάνω κατηγοριών εργαζομένων του Δημοσίου καταβάλλονται πέραν της τελευταίας εργάσιμης του μεθεπόμενου της μισθολογικής απασχόλησης μήνα, οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα καταβολής των αμοιβών.