Οικονομία

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με επανέκδοση δεκαετών ομολόγων

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με επανέκδοση δεκαετών ομολόγων Φωτογραφία: Eurokinissi
Το συνολικό ποσό που θα δημοπρατηθεί ανέρχεται έως τα 250 εκατ. ευρώ.

Στις αγορές επιστρέφει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σήμερα θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με σταθερό επιτόκιο 3,375% και λήξη στις 15 Ιουνίου 2034. Τα ομόλογα θα εκδοθούν σε άυλη μορφή.

Στόχος της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης, αλλά και η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Το συνολικό ποσό που θα δημοπρατηθεί ανέρχεται έως τα 250 εκατ. ευρώ, με την ημερομηνία διακανονισμού (settlement) να ορίζεται για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024.

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο οι Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.), οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα υποβολής μέχρι και πέντε ανταγωνιστικών προσφορών μέσω της ΗΔΑΤ.

Θα γίνονται δεκτές αποκλειστικά ανταγωνιστικές προσφορές, ενώ η δημοπρασία θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση των Βασικών Διαπραγματευτών. Δεν θα υπάρξει καμία προμήθεια για τα ομόλογα που θα εκδοθούν.