Οικονομία

Νέο κούρεμα στις ταρίφες των Φωτοβολταϊκών

Νέο κούρεμα στις ταρίφες των Φωτοβολταϊκών
Νέο κούρεμα στις ταρίφες των Φωτοβολταικών Μετά την αύξηση κατά 120% στο τέλος ΑΠΕ που επιβάρυνε τους καταναλωτές, τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ «παραλαμβάνουν» τους παραγωγούς ΑΠΕ, και κυρίως των φωτοβολταϊκών.

Σε σύσκεψη που έγινε εχθές στο ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο το πρόβλημα του ελλείμματος του λογαριασμού, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων ΑΠΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου παρέδωσε προς διαβούλευση προτάσεις, κύριο συστατικό των οποίων είναι το κούρεμα στις τερίφες σε όλες τις τεχνολογίες, με έμφαση όμως στα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η μείωση στις ταρίφες θα ξεκινάει από 10% στις τεχνολογίες πλην των φωτοβολταϊκών και 15% στα φωτοβολταϊκά, αλλά θα φτάνει και το 60% σε κάποιες κατηγορίες.

Ο υπολογισμός των περικοπών έγινε με βάση τις αποδόσεις των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, καθώς ως γνωστόν το κόστος των φωτοβολταϊκών έπεφτε ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια. Έτσι με βάση τον τύπο που επεξεργάστηκε το ΥΠΕΚΑ, θα επιδιώκεται οι αποδόσεις των επενδύσεων να κυμαίνονται στο 7-8% τον χρόνο, όσος είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα είναι πάνω από 25%.

Ανοικτό παραμένει το κούρεμα στις ταρίφες να περιλάβει και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ενώ οι νέες μειωμένες ταρίφες θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Στις προτάσεις του ΥΠΕΚΑ, οι φορείς του κλάδου αντέτειναν ότι οι χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα κυρίως του χαμηλού κόστους χρήματος, ενώ υπάρχουν φορείς που δέχονται να συζητήσουν τα μέτρα, ώστε σε αυτά να επιτευχθεί συναίνεση, αρκεί να συνδράμει και ο τραπεζικός τομέας.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ συζητά να υπάρξει επιμήκυνση της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5 χρόνια, ενώ και οι τράπεζες, προ του φόβου να αυξήσουν τις επισφάλειες, καθώς έχουν μεγάλη έκθεση σε επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, αποδέχονται και αυτές επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων από 10 συνήθως σε 15 χρόνια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χωρίς νέα μέτρα το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ θα φτάσει τα 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, ενώ με αυτά θα περιοριστεί στα 700 εκατομμύρια.

πηγη:euro2day.gr