Οικονομία

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Τι αλλάζει στην πιστοποίηση των χρηματιστών

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Τι αλλάζει στην πιστοποίηση των χρηματιστών
Αλλαγές στο χρόνο προϋπηρεσίας που απαιτείται για την πιστοποίηση της καταλληλότητας σε όσους εργάζονται σε ΑΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΔ, και Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) περιλαμβάνει σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε τροποποίηση της αρχικής απόφασης τονίζεται ότι ανάλογα με το τόπο εργασίας των απασχολούμενων, θα απαιτείται και ο ανάλογος χρόνος προϋπηρεσίας, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της πιστοποίησης.

Ειδικότερα:

- Ορίζεται προϋπηρεσία έξι έως δώδεκα τουλάχιστον μηνών, μετά την απόκτηση τίτλου σπουδών, σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή τον αντίστοιχο συνολικά χρόνο σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, για όσους εργάζονται ως ασκούμενοι σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε εταιρεία του άρθρου 1 της 11/720/16.7.2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

- Πρέπει ο υποψήφιος για να λάβει πιστοποίηση καταλληλότητας, να έχει εργασθεί αποδεδειγμένα σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης για το ίδιο αθροιστικά χρονικό διάστημα (δύο έτη), σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε εταιρεία του άρθρου 1 της 11/720/16.7.2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως ισχύει, ή σε συνδεδεμένο αντιπρόσωπο τους ως εσωτερικός ελεγκτής ή υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης.

Στην ίδια τροποποιητική απόφαση ορίζεται ότι διατηρείται έως το τέλος του 2017, η πιστοποίηση πωλητή αμοιβαίων κεφαλαίων. Εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, οι κάτοχοι της συγκεκριμένης πιστοποίησης ενεργούν για την απόκτηση του Πιστοποιητικού είτε μέσω συμμετοχής στο Σεμινάριο Επιμόρφωσης με αντικείμενο το νομοθετικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς είτε μέσω επιτυχούς συμμετοχής στις Εξετάσεις του τμήματος «Νομοθετικό Πλαίσιο Κεφαλαιαγοράς».

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστοποιήσεις χορηγούνται για υπαλλήλους και στελέχη που είναι αρμόδιοι κατά περίπτωση για:

α) Λήψη και διαβίβαση εντολών.
β) Εκτέλεση εντολών.
γ) Παροχή επενδυτικών συμβουλών.
δ) Διαχείριση χαρτοφυλακίων
ε) Ανάλυση κινητών αξιών και αγορών χρήματος και κεφαλαίου.